Министър Симеон Дянков откри новите учебни зали на Школата по публични финанси

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков откри новите учебни зали на Школата по публични финанси (ШПФ) в Министерството на финансите. Специализираното учебно звено в МФ ще посрещне новата учебна 2010 г. с нова база, съобразена с изискванията за съвременно обучение. През 2010 г. ШПФ ще продължи дейността си в две учебни зали на ул. „Аксаков“ № 1, които създават по-добри условия за повишаване на качеството на предлаганото обучение в съответствие с европейските стандарти.
На откриването на лекционните зали бяха заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, директорите на дирекции в МФ и лекторите на ШПФ.
ШПФ е открита през 2004 г. Дейността й стартира в тясно сътрудничество с холандското министерство на финансите чрез програма МАТРА на правителството на Кралство Холандия. От създаването си до днес в специализирания учебен център в структурата на МФ са обучени над 7 000 служители от централната и местната администрация и са проведени 250 обучения.
Сред най-важните цели на Школата по публични финанси в Министерството на финансите са:
– Да ръководи процеса на изграждане на устойчив капацитет на финансовата администрация в публичния сектор за нуждите на осъществяваните бюджетни реформи;
– Да подобрява и усъвършенства професионалните знания и умения на служителите от финансовата администрацията и да съдейства за въвеждането на съвременни методи, подходи и техники за финансово управление;
– Да подпомага хармонизирането на бюджетните принципи, норми и процедури с тези, прилагани в страните от Европейския съюз.
Водещият принцип в обучението на Школата е „практици обучават практици“. Лекторите са изтъкнати експерти от публичната администрация със значителен професионален опит. ШПФ си сътрудничи с академични институции, когато в обученията е необходим академичен подход. По този начин се съчетават предимствата на конкретния професионален опит с широките академични познания. Лектори в обученията на школата са и международни експерти. Чрез тяхното участие се пренасят добри практики от опита на страни с водещи постижения в областта на публичните финанси. С привличането на широкия спектър от изтъкнати експерти-лектори в своята дейност, ШПФ спомага за надграждането и усъвършенстването на знанията и уменията на финансовата администрация в България в областта на публичните финанси.
Повече информация за дейността на Школата по публични финанси може дасе намери на интернет страницата на МФ в подкатегория „Обучения“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *