Мира Радева: Предизборната кампания не си свърши работата

Това каза пред БНР социологът Мира Радева от МБМД, цитирана от БГНЕС. Ивайло Калфин започва да събира подкрепа извън гласовете на БСП, а Меглена Кунева продължава да взема гласове от дясно и от ляво, твърди Янева. Според нея, електоратът на ДПС (което няма свой кандидат-президент) спонтанно припознава Ивайло Калфин като техен кандидат.
Тенденцията е Ивайло Калфин да вземе около 30% от гласовете на ДПС, като има разпръскване от около 20% на гласовете за Росен Плевнелиев и около 18% за Меглена Кунева.  Това е спонтанен избор за електората на ДПС, подчерта Мира Радева.
Според новото социологическо изследване на МБМД на първа позиция с 33% е кандидатът за президент от управляващата партия Росен Плевнелиев, който регистрира лек спад в хода на кампанията. Втори е Ивайло Калфин, като Стефан Данаилов е качил драстично рейтинга на кандидат-президентската двойка в последния месец и процентите гласове за тях достигат 20%. Меглена Кунева с Любомир Христов достигат 13%. Интересно е, че според това изследване само 6% от вота се отклонява към други кандидати, каза Мира Радева.
Смятаме, че в изборите ще участват между 3,4 – 3,5 милиона до 3,8 милиона избиратели, което ще е доста интересен факт, добави социологът. Радева припомни, че на предишните президентски избори през 2001 г. и през 2006 година са участвали значително по-малко избиратели – около 2,8 милиона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *