Мистериозна оставка в здравното министерство

Още един зам.-министър напуска поста си няколко дни преди правителството да навърши 100 дни. С оставка започна гpатисният си период правителството, с оставка го финализира. Молба за напускане депозирал при шефа си зам. здравният министър Любомир Гайдов, който имаше ресор „реформата в болниците“. Той направил това още на 28 октомври, но чак вчера съобщиха от здравното министерство. По същия начин напусна и зам.-министърът на образованието Румен Пранчов, който 4 дни след като беше представен от Йорданка Фандъкова обяви, че се оттегля. От здравното ведомството обаче така и не уточняват какви са причините за действията на Гайдов. Той отговаряше за сектора на общественото здравеопазване и управлението на програми и проекти в областта на здравеопазването. Той е юрист с 15-годишен стаж в държавната администрация, като девет години е работил в Министерството на здравеопазването. От 2007 г. докато пое поста зам.-министър е бил съдия в Административен съд – София-област. Според източници на „Марица“ има три версии за скоропостижната оставка на Гайдов.
Първата версия е, че заместникът на Нанев не успял да се справи с възложените му задачи. Бившият съдия от Софийски областен административен съд беше оторизиран да провери и оптимизира проектите за ремонти, обновяване и оборудване на болници по програмата Регионално развитие (по която съществуваше по негови думи вероятност България да загуби 300 милиона лева, ако не е защитила проекти до вчера). Както и проектите по усвояването на други милиони от програмата Развитие на човешките ресурси. Нищо от тези планове още не е изпълнено, няма информация и затова изостана ли фатално министерството с усвояването на средствата по оперативните програми. И къде са парите.
Друга версия предполага възникнал конфликт между него и Божидар Нанев и шефа на здравната комисия Лъчeзар Иванов. Гайдов е заявил, че с орязания бюджет за здраве няма как да бъде извършено преструктурирането на болничната инфраструктура. Двамата били категорични, че повече пари не могат да бъдат намерени. Последната версия е, че има вероятност Гайдов да е имал контакт с емблематичния Красьо Черничкия, като бивш съдия от софийския областен административен съд. Според източници, пожелали анонимност, оставката му е вид презастраховка от страна на правителството.
Рокада
Тъмните облаци над главата на здравния министър Божидар Нанев се сгъстяват и има вероятност той да е първият от кабинета, който ще се прости с поста си, научи „Марица“. Това ще стане заради несправяне с работата, противоречия с Лекарския съюз, недобрата реакция около скока на заболелите хора от свински грип в страната и проваления конкурс за шеф на УМБАЛ „Свети Георги“. Нанев е обвиняван от колегите си, че не успял да осигури повече пари за здравеопазването. Той е обвиняван от лекарите, че финансовият министър Симеон Дянков е надделял над Нанев в творенето на нова здравна реформа. Според предложения проектозакон рамков договор няма да има. Докторите най-много се подразнили от идеята комисия, назначена от Дянков, да определя цените на медицинския труд. Според лекарите в момента никой няма представа какво се върши в здравеопазването, а шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов е иззел функциите на Нанев. Повтаряли се схеми от времето на НДСВ, когато овластени хора прокарват идеите си, без да имат представа от реалностите в сектора. Според източниците на „Марица“ за поста на Божидар Нанев се готви бившият здравен министър от кабинета „Костов“ д-р Илко Семерджиев, който заедно с екипа си преди девет години създаде Националната здравноосигурителна каса и стартира здравната реформа в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *