Митниците плашат „Лукойл“ с размахване на пръст

Това съобщи изпълнителният директор на агенция „Митници“ Ваньо Танов.
Очаква се следващата седмица да бъде готов докладът, на базата на който той ще вземе решение дали да отнеме лиценза или не. Според финансовия министър Симеон Дянков дори лицензът да бъде отнет, няма да настъпи криза на горивата.
Още през март от агенция „Митници“ са забелязали, че има сериозен ръст на износа на горива от „Лукойл“, съобщи Ваньо Танов. Възникнали са основателни съмнения, че част от изнесеното гориво се връща в България, тъй като част от експорта е към офшорни зони и проследяването става много трудно.
От началото на годината досега износът на „Лукойл“ е скочил с 50 процента. На въпрос на Дарик дали правителството е било информирано за нелегално връщане на горива в България, когато бе подписан меморандумът за замразяване на цените на горивата на дребно, финансовият министър Симеон Дянков отговори „Не“.
Ваньо Танов обясни, че ръстът на износа е започнал през март и за един месец не е можело да се отчете тенденцията, която буди съмнение.
По отношение на отнемането на лиценза за данъчен склад на „Лукойл Нефтохим“, Танов обясни, че все още тече проверка и данъчните вкарват данните от измервателните уреди на ръка. Ако не се осъществи онлайн връзката с Митниците, лицензът ще бъде отнет.
Според Симеон Дянков големите и малките фирми трябва да се третират по един и същи начин, според изискванията на закона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *