Митничари с палати и джипове, каквито и Бил Гейтс няма

София /КРОСС/ Засега нямаме отговор на предложението за създаване на специален регистър, в който да се отчитат митничарите. Тази идея сме я предоставили и като конкретен законопроект също и на Синята коалиция, защото те проявиха интерес. Дали някой ще го внесе законопроектът, не знам. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС Борислав Цеков – председател на УС на Института за модерна политика.
Правителството прие прокурорите да отчитат доходи и имоти в специален ведомствен регистър. Същото поискаха преди време и от Института за модерна политика за митничарите. Предложението за законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците бе изпратено на премиера Бойко Борисов и на шефа на парламента Цецка Цачева.
Борислав Цеков посочи и причините за нуждата от подобен регистър: На първо място е фактът, че вече от години във всички изследвания на корупционните индекси митниците и техните служители са на първо място. На второ място – сега предвидените в закона за митниците вътрешноведомствени декларации за имуществото, които те внасят като служители, са закрити за обществеността – от една страна, а от друга – в тях се вписват само имотите и превозните средства, които им се водят по документи, а не и това, което ползват. Мисля, че на всички ни е омръзнало през годините да виждаме периодично журналистически разследвания, в които разни митничари с по 500-600 лв. заплата живеят като мултимилионери – в палати, карат по няколко джипа, каквито и Бил Гейтс едва ли би си позволил да кара и т.н. Затова е крайно време да се създаде такъв публичен регистър, който да се поддържа от Агенция „Митници“, в него да се публикуват декларациите, както се публикуват за кметове, съветници, президент, министри и т.н., на всички митнически служители от портиера до директора, за да може да има граждански и медиен контрол. Това е мярка за прозрачност, която улеснява контрола.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *