Младите учени: Не ни вкарвайте в Червената книга

От движението на младите учени “Когито” са изпратили отворено писмо до Народното събрание във връзка с решението на парламентарната комисия по бюджет и финанси за намаляване на бюджетната субсидия за БАН с 12 млн. лв. и прехвърлянето им към субсидията на Фонд „Земеделие“.
Разбираме трудностите и предизвикателствата, които стоят пред управлението на страната в условия на икономическа криза, посочват младите учени, цитирани от БГНЕС.

Решението на парламентарната комисия по бюджет и финанси изправя БАН пред две заплахи. Първата засяга пряко осигуряването на всички средства от първа необходимост за живота и дейността на учените, работещи в академията, включващи дори електрозахранването и отоплението в сградите и лабораториите на БАН. Втората заплаха е от спирането на всякакви реформи, поради липсата на средства. Последното би дало сериозен аргумент на антиреформаторски настроените кръгове в БАН, според които намаляването на субсидията ще бъде факт, независимо от реформите. Това би довело до мъчително, дори опасно свиване на научния живот (от който и без това искаме повече), предизвикано от грижата на колективите за собственото им оцеляване, а също от спешното индивидуално търсене на реализация вън от Академията и науката, категорични са младите учени.

В най-голяма степен негативите ще засегнат младите учени, които са най-ниско платените служители в БАН, а броят им е критичен за бъдещето на българската наука. В абсолютни стойности намалението на бюджета на Българска академия на науките с 12 млн. лева ще означава намаляване на бюджетната й субсидия с 14%, докато увеличаването на бюджетната подкрепа на фонд “Земеделие” с 12 млн. лева се равнява на още 2% за отрасъла. С други думи тази сума е 7 пъти по-важни за БАН, отколкото за Фонд “Земеделие”.

Нека да позволим на знанието да навлезе на пазара, но с нужното разграничение, че няма начин то да бъде стока като останалите, които всекидневно купуваме и продаваме. Това усилие е въпрос на политическо решение, както и осъществяването на препоръчаното от европейските ни партньори, е въпрос на политическа воля, посочват младите учени. Дали ще го дочакаме? Отговорът на този въпрос е във ваши ръце. Нашата готовност за съдействие е налице, а насреща искаме твърде малко: да не позволите българският учен да остане в Червената книга, да му създадете законовия комфорт така, щото той да продава своята наука. А той ще го направи, и още как, обещават младите учени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *