Млекопроизводители протестират днес в Брюксел

Млекопроизводители от белгийските валонски провинции Намюр и Ено, както и от околни на Белгия страни, протестират днес в Брюксел. По основни булеварди на белгийската столица се очаква да се появят поне 400 трактора, което със сигурност ще доведе до огромни пътни задръствания в града.
Акцията на млекопроизводителите бе разчетена да съвпадне с разгласяването на доклад на Европейската комисия за състоянието на млечни сектор в Европейския съюз. Но разгласените вече от него извадки със сигурност няма да се харесат на протестиращите, които вероятно ще предприемат нови действия.
Основното им искане е известно – да бъдат намалени квотите за производство на мляко в Европейския съюз, които бяха увеличени през миналата година с тенденция да бъдат премахнати до 2015 година. Според млекопроизводителите това решение е предизвикало катастрофален спад в изкупните цени на суровото мляко, което обрича на фалити ред земеделски стопанства и закриване на млекопроизводството.
Европейската комисия обаче няма намерение да приеме искането им. Мариан Фишер Боел, която отговаря за земеделието и развитието на селските райони в Европейската комисия и която ще разгласи днес по обяд доклада, вече заяви, че Брюксел изключва идеи като петпроцентно намаление на млечните квоти или пък заразяването им. Да се поставя общата селскостопанска политика /на Европейския съюз/ под съмнение може само да създаде несигурност и да забави процесите на реструктуриране, което не е от полза за мнозина производители на млечни продукти, пише в документа, който тя ще представи.
Междувременно валонският министър на земеделието Бьоноа Лютжен разкритикува остро „упорството“ на Европейската комисия по отношение на млечните квоти. Докладът на Европейската комисия свидетелства за пълно несъобразяване със създалата се драматична обстановка, в която сега се намират селските стопани. Недопустимо е комисията да упорства, след като ред страни от Европейския съюз, сред тях Германия и Франция, искат млечните квоти да бъдат намалени или замразени, отбеляза той в декларация, публикувана в навечерието на разгласяването на доклада.
Днешната демонстрация се добавя към дългата поредица протести на млекопроизводители в Белгия, Франция, Германия, Испания, Италия и други страни. Най-зрелищния сред тях бе по време на Европейския съвет в Брюксел на 20 юни, когато недалеч от сградата на съвета в европейския квартал на белгийската столица пристигнаха хиляди земеделци от няколко европейски страни и 1000 трактора. Опасявайки се от насилствени действия по време на протеста днес, брюкселската полиция смята, както и тогава, да отцепи европейските институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *