Многозвездните хотели увеличават безплатните екстри за гостите

За да се противопоставят на икономическата криза варненските хотелиери привличат туристите си с допълнителни бонуси.
Това коментираха за БТА експерти. Те отчитат, че за да има развитие на туристическия бранш, е необходимо да се търсят алтернативни форми, които да привличат гости.
Част от хотелиерите по Северното черноморие започнаха да примамват туристи с допълнителни бонуси към предлагания пакет услуги, разказа председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков. По думите му собствениците на висококатегорийните бази не са склонни да намалят цените, но гостите получават все пак някои екстри. Най-често това е възможност за безплатно ползване на СПА процедури по време на престоя в хотела.
Нешков отбеляза, че туризмът е твърде специфичен бранш и реагира по по-различен начин на икономическата криза. Според него по тази тема се правят твърде много спекулации, което излишно създава напрежение в сектора.
По Северното Черноморие няма затворени хотели, посочи Нешков. Базата е запълнена особено на първа и втора линия в комплексите. Той коментира, че не разбира кому е необходимо периодично да се рисуват апокалиптични картини за сгромолясването на българския туризъм. Сезонът е достатъчно труден и без сами да си правим черен ПР, отбеляза той. Сравнително добър е сезонът за холдинг „Св.Св.Константин и Елена“. От там отчитат над 85 на сто запълняемост на висококатегорийните хотели. Очакванията за август и септември са този процент да се повиши, тъй като резервациите са предварително направени.
Характерно за този сезон е преструктурирането на туристопотока, обясни Нешков. По думите му са намалели гостите от Германия. За сметка на това около Варна почиват повече туристи от Румъния и Русия. Според специалистите браншът започва да разчита все повече и на българските летовници. Нешков отказа да се ангажира с точни цифри за броя на гостите от различните държави. Според него в страната не са осигурени условия за натрупване на информационна база, която да позволи изготвянето на сериозна статистика. И без точни данни обаче се знае, че британските туристи се пренасочват към Южното Черноморие. Основната причина е, че заради кризата и спада на паунда пътуванията за жителите на Острова са поскъпнали с около 30 на сто. Другият фактор е, че цените по Северното Черноморие са по-високи в сравнение с курортите на юг.
В потвърждение на изводите на Варненската туристическа камара са и данни от летището в града. От там съобщиха, че спадът на туристите, които пристигат с чартърни полети от Германия, е с близо 21 процента в сравнение с миналата година. Въпреки това пътниците от тази държава остават най-многобройни. На второ място са гостите от Русия. Техният брой е намалял с 12,3 процента в сравнение с миналото лято.
От аеропорта отчитат увеличение на пътниците от и до Унгария – с над 10 процента. Леко се повишава и броят на туристите от Полша и Беларус. Чартърни и летни редовни програми от и до летище Варна са планирани до края на месец октомври основно по направления в Германия, Русия, Израел. През това лято аеропортът обслужва чартъри от повече от 100 дестинации в Европа и Азия. Новите авиокомпании, които оперират на летището, са от Финландия, Швейцария, Франция, Молдова, Дания, Русия и Иран.
Много се спекулира и с темата, че българите предпочитат да почиват в Турция и Гърция вместо в родината си, коментира Нешков. Според него мит е, че цените за почивка у нас са много по-високи. Причината за пътешествията на българина той обяснява по-скоро с психологическия фактор. Естествено е, който отива на почивка да иска да смени тотално обстановката, да види нови места, да се докосне до друга култура и дори до друга кухня, каза Нешков.
В българските комплекси вече се предлагат достатъчно и разнообразни развлечения, коментираха експертите. Специалистите признават, че качеството на услугите у нас все още не е на това ниво, както в съседните държави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *