Много милиарди в малко ръце

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Филантропията е на мода

С призива на Бил Гейтс и Уорън Бъфет към американските милиардери да дарят половината от богатството си филантропичната вълна достигна нов връх. Вестник Гардиън обръща внимание на сенчестата страна на едрия бизнес.

Подобно на всички успешни трендове и филантропията набира инерция отчасти благодарение на външни фактори. Инициативата на двама от най-богатите хора на нашето време -Бил Гейтс и Уорън Бъфет, целяща да убеди американските милиардери да дарят половината от парите си за добри дела, съвпада със завръщане към невиждано от 30-те години насам равнище на неравенството в САЩ и Британия. Никога от онова време насам по-голямо богатство не е било концентрирано в толкова малко ръце. Всичко това става на фона на растящ обществен скептицизъм към ролята и възможностите на държавата.

За креативния капитализъм
Когато преди три години Бил Гейтс каза пред Световния икономически форум в Давос, че впрягането на творческия потенциал на новите глобални концерни от рода на „Майкрософт“ може би е начин за решаване на някои от най-належащите проблеми на човечеството, изглеждаше разумно поне да се помисли върху онова, което той нарече „креативен капитализъм“. Никой не може да оспори, че Фондацията Бил & Мелинда Гейтс генерира нов интерес и насочи огромни пари в борбата срещу бедността и болестите в субтропическа Африка. Филантропията в такива мащаби и за такива наболели нужди е несъмнено благо.
Но има и някои нелицеприятни въпроси. Американският бизнес, както всеки друг, инвестира много енергия за намирането на начини за неплащане на данъци. Агенция „Блумбърг“ (чийто основател Майкъл Блумбърг също фигурира в инициативата на Гейтс – Бъфет) съобщи наскоро, че миналата година американската хазна е загубила 60 милиарда долара от така наречения „ценови трансфер“ – изнасяне на печалбите там, където данъците са най-ниски.
Bildunterschrift: В кампанията на Гейтс и Бъфет се включиха над 30 милиардери
Загуби в размер на милиарди
Това, според агенцията, е един от начините за замаскиране на печалбите, които нанасят ежегодни загуби от 120 милиарда долара.
В Америка данъчните облекчения върху благотворителните дарения струват на държавата 40 милиарда долара. А според някои скептични наблюдатели, като бившия американски финансов министър Робърт Райк, много от добрите дела на свръхбогатите са предназначени да увековечат собственото име: девет от десет получатели на големи дарения са художествени институти и университети.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *