Много хубаво не е на хубаво?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германската икономика се развива изненадващо добре

Германия се сбогува с кризата за рекордно кратко време: данните за развитието на икономиката й през второто тримесечие на 2010-та надхвърлиха и най-добрите очаквания. Според Х. Бьоме обаче картината не е толкова розова.

 Федералната статистическа служба съобщи, че през второто тримесечие на 2010 БВП на Германия се е увеличил с 2,2 процента в сравнение с първите три месеца на годината. Подобен растеж при сравнение между две поредни тримесечия е бил регистриран за последен път в Германия преди 23 години. Това развитие вещае добро и за трудовия пазар, където наесен броят на безработните сигурно ще падне под 3 милиона. С една дума: всички сигнали за икономическото развитие на Германия дават зелено.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Добрите резултати се дължат главно на износа
Крайната зависимост е опасна
Нека се вгледаме обаче по-внимателно в последните данни от Статистическата служба. На първо място по пътя към старата си мощ германската икономика е изминала едва половината от трасето. На второ място сегашният възход отново се дължи преди всичко на износа, докато личното потребление продължава да куца. Но тъкмо тази крайна зависимост от износа е опасна. Достатъчен е някакъв външен шок – повишение в цената на петрола или друга финансова криза – и слънцето, огряло германската икономика, ще залезе. Не бива да забравяме, че вследствие на световната криза германската икономика се сви миналата година с цели 5 процента. Най-лошото бе предотвратено само благодарение на многомилиардната масирана помощ от Берлин.
И накрая третата, най-коварна причина да не изпадаме в еуфория: кризите на другите. Директорът на американската Федерална банка Бернанке е силно разтревожен от състоянието на икономиката на САЩ; той говори за дефлация и трайно заслабване на стопанския растеж. Дали Америка би могла да изпадне отново в рецесия? Недобри новини идват напоследък и от Китай, където се забелязвало охлаждане на конюнктурата. И накрая планината от дългове в Европа, където Германия пласира основната част от стоките си. Ами, ако никой не може да плаща повече за тях?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  25% от германците работят 20 или по-малко часа седмично
Преосмисляне на икономическия модел
Зависимостта от износа трябва да намалее за сметка на вътрешното търсене, което трябва да се повиши. Само че как да стане това? Вярно е, че броят на безработните продължава да намалява, но все по-малко хора работят на безсрочен договор, като същевременно пъшкат от високите удръжки предимно за социалните програми. Едновременно расте броят на онези, които работят по 20 или по-малко часа на седмица. От това е засегнат всеки четвърти трудещ се в Германия. Нищо чудно, че хората не горят от желание да трошат пари и гледат да пестят, вместо да харчат в моловете.
Малко купон след кризата няма да ни навреди. Но след това трябва веднага да се захванем за работа. Иначе следващият махмурлук ще е още по-жесток.
 

 

 Х. Бьоме,  Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *