Мобилните комуникации – предпочитани

Абонатите на мобилни телефонни услуги в целия свят са били три пъти повече от тези на фиксираните телефони в края на 2008 г., като болшинството от тях са от развиващите се страни, според международния телекомуникационен съюз (ITU).
Техните данни показват, че най-голям напредък е постигнат в развиващите се региони, но Африка все още е зад другите континенти. Свързаността към интернет там остава ограничена и бавна, съобщава TechNews.bg.
Необходимостта от постоянна комуникация е причината потребителите да разчитат толково много на мобилните устройства. Броят на абонатите на мобилни телефонни услуги в целия свят е 4.1 милиарда или 61% от населението на планетата. Те са повече отколкото абонатите за фиксирани жични телефони, които наброяват 1.270 милиарда, отговарящо на 18.9% разпространение.
Тези данни са на ITU, който публикува своя индекс за развитие на информационните и комуникационни технологии (IDI) за 2008 г. Той обхваща 154 страни от света за петгодишен период от 2002 до 2007 г.
В началото на седмицата международният телекомуникационен съюз съобщи, че в края на 2008 г. клиентите на мобилните оператори са били три пъти повече от абонатите на компаниите, предоставящи традиционна жична телефонна комуникация.
Две трети от мобилните потребители са от развиващия се свят. Пред 2002 г. те са били по-малко от половината, според индикаторите на информационни и комуникационни технологии на ITU.
Тенденцията на увеличение на мобилните абонати е стабилна от началото на 21 век, като между 2000 и 2008 г. е имало средно годишно увеличение от 24%, според ITU. Разпространението през 2000 г. е било 12%, но в края на 2008 г. премина 50%. Генералният секретар на ITU Хамадун Туре каза в Ню Йорк миналия септември, че милиардите абонати от целия свят са показател, че е “технически изпълнимо” да се свърже света и индикаторите могат да действат като катализатор за постигане на една още по-висока цел до 2015 г. Мобилният телефон е не само най-бързо растящата технология в света, тя е и най-широко разпространената.
Както съществува цифровото разделение на света на страни, които имат достъп до интернет и такива, които нямат, подобно разделение има и по отношение на мобилните устройства. В развиващите се региони се наблюдава по-голям напредък. Към края на 2007 г. разпространението на мобилните телефони там е достигнало 40%.
Независимо от напредъка, Африка изоства от други страни по мобилни връзки. Афирка има 28% разпространение в сравнение с Азия – 38%, Америка – 72% и Европа – повече от 100%.
Африка, обаче, отбелязва най-бързи темпове на растеж сред развиващите се региони. Сега една четвърт от населението има мобилна връзка, докато в началото на века само един на всеки 50 африканци е притежавал мобилен телефон, според ITU.
Толи Харт, анализатор от Gartner, каза, че мнозина от години очакват броят на мобилните абонати да надхвърли този на абонатите на жичните телефони. “Китай и Индия бяха толкова бавни, а сега експлодираха”, допълни той.
Според Харт, Африка изостава от другите региони поради бедността и липсата на инфраструктура. “Хората в Африка ще саботират и ще демонтират кабелите на клетките”, каза той.
Същото се отнася и за интернет свързаността. Цифровото разделение се измерва с достъпа на хората до комуникационни технологията. Използваните мерки са разпространението на мобилните телефони, интернет и персонални компютри.
Достъпът до интернет все още е ограничен в някои страни, а в тези, които имат достъп, връзките са твърде бавни или скъпи, а често и двете. Цифровата пропаст между страните се затваря бавно, според доклада на международния телекомуникационен съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *