Мобилните оператори ще плащат глоби до 2 млн. лв. при неспазване на изискванията за роуминг

Мобилните оператори ще плащат солени глоби от 10 хил. до 2 млн. лв. при установяване на нарушения по отношение на роуминг услугите. Това решение взеха от Министерски съвет (МС) с въвеждането на изменения и допълнения в Закона за електронните съобщения.

„Предложените изменения и допълнения включват ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, приложими при нарушаването на разпоредби на Регламента за роуминга. Размерът на предложените санкции (от 10 хил. до 2 млн. лв.) е определен с оглед постигане на възпиращо нарушенията действие предвид важността наразвитието на общо мобилно пространство в Европа и на защитата на интересите на потребителите“, съобщават от пресцентъра на кабинета.

От МС посочват, че с влизането в сила на тези промени ще се елиминира несъотвестствия на родното законодателство с европейското такова в тази сфера.

Заедно с това от правителството взеха решение да се даде възможност наКомисията за регулиране на съобщенията с решение да изиска от предприятието, след като му предостави възможност за изразяване на становище, да преустанови неизпълнението на изискванията незабавно или в рамките на разумен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *