„Мобилтел“ спасява финансовите резултати на „Телеком Австрия“

„Мобилтел“ отново смекчи финансовите резултати на своя мажоритарен собственик „Телеком Австрия“, като за второто тримесечие повиши брутните си приходи с 8%, съобщиха от агенция „Ройтерс“.

„Телеком Австрия“ понижи приходите си през второто тримесечие с 3%, което бе един напълно очакван спад, дължащ се на силната конкуренция на вътрешния пазар.

Брутните приходите през периода април-юни възлизат на 465 млн. евро ($626.5 млн.), напълно в съответствие с прогнозираните от агенция Ройтерс 461 млн. евро.

Приходите първоначално се повишиха благодарение на придобивания и продажби на пакети с високоскоростен интернет, но през първото тримесечие отбелязаха рязък спад заради понижение на постъпленията от гласова поща.

Основните проблеми на австрийския гигант идват от засилената конкуренция на по-евтини оператори на фиксирани и мобилни услуги и новите високи технологии за обмяна на информация.

Държавният австрийски телеком се опитва да компенсира своите падащи приходи в Австрия чрез експанзия на Балканите, и по-конкретно в България и Югославия, където продажбите на мобилни телефони и абонати все още растат значително. От юли компанията инвестира и в Сърбия.

За тази година акциите на австрийския телеком са паднали с 11%, с 2.6% под индекса на европейските телекоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *