Модернизираме бойните хеликоптери Ми-24 до края на годината

До края на годината България ще сключи нов договор за ремонт и модернизация на бойните ни хеликоптери Ми-24, съобщи военният ни министър Веселин Близнаков вчера.

Ситуацията с тези вертолети е малко по-сложна в сравнение с Ми-17, поради факта, че за тях е необходим не само освен ремонт, но и модернизация, уточни министърът.

Сделката най-вероятно ще се осъществи с руската страна, която е производител на машините, като се очаква руските фирми да представят варианти с кои западни компании биха желали да си сътрудничат като подизпълнители.

Страната ни трябва да разполага с 12 ремонтирани и модернизирани Ми-24, обяви още Близнаков, като допълни, че правителството трябва да реши, кога и как ще бъдат извършени всичките военни придобивки предвидени съгласно плана за модернизацията на българската армия, тъй като бюджетът на министерството е вече доста „раздут“.

Съгласно приоритетите на военното ни оборудване, България към момента е поръчала 18 нови хеликоптера на стойност 358 млн. евро в сделка с европейския производител на военна техника Eurocopter, който е част от промишления гигант EADS.

Очаква се също така да получим 5 нови транспортни самолета от италианската компания Finmeccanica за сумата от 91 млн. евро, както и 4 военни корвети на стойност 700 млн. евро по поръчка на френската компания Armaris, контролираната от производителя на кораби DCN.

Припомняме, че по предварителна информация София може да стартира търг през 2008 г. за поръчка и на бойни изтребители на стойност 800 млн. евро, интерес към които отсега проявяват производители като Boeing, Lockheed Martin и Saab.

България ще търси също така и дългосрочен договор през тази година за покупката на 60 нови въоръжени транспортни средства, които се очаква да струват близо 50 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *