Модерни бизнес практики за „оцеляване“

Българските компании трябва да използват най-добрите бизнес практики и ИТ решения, ако искат да останат конкурентоспособни в икономиката на ЕС. Във вторник се проведе форумът „Българските компании – техники за „оцеляване“ в контекста на ЕС“

Българските компании трябва да използват най-добрите бизнес практики и ИТ решения, ако искат да останат конкурентоспособни в икономиката на Европейския съюз. Специално създадени решения за малки и средни предприятия за ИТ инфраструктурата и сигурността могат да помогнат на българските фирми да се справят с увеличаващите се изисквания на общия европейски пазар. Българската търговско-промишлена палата и нейните регионални структури ще консултират компаниите в цяла България, за да се ускори този процес.

Това стана ясно във вторник на конференцията „Българските компании – техники за „оцеляване“ в контекста на Европейския съюз“, организирана съвместно от IBM България и БТПП. Основна цел на форума бе да предизвика дискусия по проблемите на фирмите и да се обсъдят решения за повишаването на тяхната конкурентоспособност след присъединяването на България към Европейския съюз.

Заместник-посланикът на Република Чехия у нас Ярослав Камас беше специален гост на Конференцията и сподели с участниците как чешките фирми са се справили с нарастващата конкуренция в първите години след присъединяването на страната в ЕС.

Компаниите се нуждаят от лесни за употреба и инсталиране решения, за да останат иновативни и конкурентоспособни. Над 70% от малките и средните фирми се фокусират върху цялостни решения, когато избират своите ИТ покупки, сочи проучване на IBM. Сегментът на МСП от пазара на ИТ в Европа възлиза на 125 милиарда евро, като приблизителният среден ръст е 5% за 2006 г. – доста по-бързо нарастване, отколкото при големите корпорации. Приоритетите на МСП при разходи за информационни технологии са подобни на тези на големите корпорации, но малките и средните фирми разполагат с едва една шеста от бюджета, който имат корпорациите.

Заради по-малките бюджети и ограничените ресурси, решаващите фактори за МСП при избор на ИТ решения са: цената, лесната употреба, лесното внедряване, възможността за надграждане и достъпността. МСП поставят и специален акцент върху придобиването на специални решения, предназначени за различните индустрии (около 70%).

Генералният директор на IBM България Георги Ранделов, заместник-председателят на БТПП Тодор Стайков и представители на българските медии предложиха и обсъдиха най-добри бизнес практики и решения, които да помогнат на фирмите да се възползват максимално от възможностите, предоставяни от общия европейски пазар.

В контекста на модернизацията на българската икономика развитието на бизнеса е ключов фактор за нейния растеж в условията на членството на България в Европейския съюз. Това поставя множество въпроси пред фирмите, свързани с опасението, че няма да „оцелеят“ в средата на силната конкуренция след отварянето на пазара, както и необходимостта да изпълняват допълнителни изисквания на ЕС и др.

В рамките на дискусията Георги Ранделов, Генерален директор на IBM България, представи предложения за подпомагане растежа и развитието на компаниите в бизнес модели и най-добри практики, които могат да се използват в България.

„Никога досега гъвкавостта, бързата реакция на промените в пазарните условия, сигурността и взаимодействието не са били с толкова голяма важност. Тъй като конкуренцията във всички индустрии нараства все повече, компаниите все повече разчитат на технологиите, за да се отличат от останалите играчи на пазара. С присъединяването на България към Европейския съюз, технологиите ще играят все по-голяма роля за подпомагане на компаниите да „оцелеят,“ заяви Георги Ранделов, Генерален директор на IBM България.

Заместник-председателят на БТПП Тодор Стайков представи възможностите на БТПП и регионалните й структури за подпомагане на бизнеса за конкурентно присъствие в общия европейски пазар. Той подчерта значимостта на дискусията като средство за допълнително изясняване на въпроси, свързани с възползването на българския бизнес от предимствата на европейското членство на страната ни.

„В българските бизнес среди се оформи следният проблем – липса на информация за информацията. В този смисъл БТПП като най-старата и най-многобройната организация на бизнеса е информационен посредник за фирмите как да повишат конкурентоспособността си, ползвайки добри практики, както и за начина, по който ще се усвояват средствата по европейските фондове.Тази информация достига до бизнеса в цялата страна чрез мрежата от регионални търговски палати в системата на БТПП“, посочи Стайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *