Може да се наложи да върнем близо 7 млн. евро заради проекти по ФАР

Близо 7 млн. евро има вероятност да върне държавата на Европейския съюз за 2 проекта по програма ФАР, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Единият от проектите е за строителството на втората тръба на тунел при път Е-79 край Дупница, а вторият за рехабилитацията и реконструкцията на път Разлог–Банско–Гоце Делчев.

Общо 7,4 млн. евро е стойността на проекта за строителството на път Разлог–Банско–Гоце Делчев, но усвоените до момента са 3,3 милиона евро, които най-вероятно ще се наложи да върнем на Европа. Разходваните средства за строителството на тунела край Дупница са 3,5 млн.евро, за които е почти сигурно, че няма да се признаят, коментира заместник-министър Ковачев.

„Тунелът не е завършена на 100 процента, работите се завършени на 92 процента. Възможно е, позовавайки се на този факт, Европейската комисия да счете, че ние не сме изпълнили целта на проекта и да не признае тези разходи, които са извършени. Те бяха около 3 млн. евро”, каза зам.-министър Ковачев.

Заместник-министър Савин Ковачев уточни още, че общо за 4 от 10-те проекта финансирането е критично, като поясни, че това важи както за проектите, по които е възможно да върнем пари на ЕС, така и за път Силистра–Разлог и строителството на подходен път до ГКПП при град Рудозем.

Усложнения са възникнали и около изграждането на ГКПП при Малко Търново, включително околовръстен път на Малко Търново. Проектът е в изпълнение, но има голямо закъснение и риск от прекратяване. За сериозни проблеми с изпълнителя на проекта за рехабилитация на път Соколовци–Смолян–Средногорци, сигнализира още зам.-министър Ковачев. Той уточни, че в най-скоро време ще се наложи нов избор на фирма-изпълнител, което ще забави завършването на проекта.

Относно доклада на независимия одитор KPMG министър Гагаузов заяви, че никъде в него не са констатирани злоупотреби или наличие на корупционни схеми при усвояването на средствата по програма ФАР. В него са направеничетири основни извода, които касаят липсата на добре поддържан архив в агенцията и на добри и работещи правила. Констатирано е още, чеадминистративният капацитет е недостатъчен, уточниха още от МРРБ. В най-скоро време предстои да бъде направен и външен одит.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *