Може да се очаква намалено подаване на газ към България

Подаването на руски природен газ за Балканите тази сутрин около 5,30 часа българско време е временно преустановено поради взрив на магистрален газопровод на територията на Молдова, съобщава РИА Новости по информация от газовата компания „Тирасполтрансгаз”.
За жертви засега не се съобщава, на мястото на произшествието се намират аварийни служби и се изясняват причините за взрива.
От Итар-Тасс уточняват, че взривът е станал близо до село Кицкан, където в небето се е издигнал стълб от пламъци.
Пламъкът, достигащ 100 м, е забелязан и от близкия град.
Пожарът вече е потушен.
Отръководството на Булгаргаз съобщиха заInvestor.bg, че към 10,00 часа тази сутрин няма намаление на подаването на природен газ за България.
Транзитът на природен газ за Балканите продължава, но е намален с 40% заради аварията на газопровода в района на Приднестровието в Молдова, съобщи току-що „Интерфакс-Украйна”, позовавайки се на информация от „Нафтогаз Украйна”.
Причината е, че взривеният газопровод е един от трите, транзитиращи газ за Балканите, така че след аварията подаването на синьо гориво спада от 40 куб. м на денонощие на 24 млн. куб. м. От Нафтогаз уверяват, че частично ще компенсират намаленото подаване на гориво с повишено подаване от своя страна.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *