Може и да хапнем череши, преди да червясат

Черешите поевтиняват тази седмица с 20 процента до 1, 40 лв. за килограм, съобщиха на БТА от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Междувременно стана ясно, че нова война за черешите заплашва Кюстендил. Собствениците на градини в село Коняво са готови на бунт, ако фирмите- изкупвачи не променят ценовата си политика, за която местните твърдят, че била политика на изнудване.
Ще унищожим реколтата, но няма да продаваме целогодишния си труд на безценица се заканват конявци пред „Стандарт“. Скандълът гръмна, след като тази сутрин фирмите обявили цена от 90 ст/кг, а когато започнало изкупуването я свалили на 50 ст.
Освен това част от 10-те пункта в селото спрели да изкупват плодовете, защото били с червеи. Това е гавра и издевателство. Берачите вземат между 35 и 40 ст и за нас не остава нищо, възроптаха производителите. От фирмите обяснявали двойния спад на цената с това, че отгоре в касетките се редели хубвите череши, а под тях щайгите били пълни с лошокачествени плодове.
Италианското дружество „Балкан фруит“ е монополист в района и се възползва от това, че борсите в страната не работят в почивните дни, каза след среща с изкупвачите кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той обеща на производителите да се оигурят няколко тира на други фирми, които да изкупят вече набрания плод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *