Може ли Брюксел да спре еврофондовете за България?

Пореден спор се разрази в българския парламент за европейските фондове, този път по повод вчерашното решение на европарламента.

ВчераЕвропейският парламентприе препоръка, в която призоваваЕвропейската комисия“да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на общността съгласно правилата“. Препоръката няма законодателна стойност.

Лидерът на ГЕРББойко Борисовпомоли управляващитеда се вслушат в препоръките и да вземат бързи мерки. „Веднъж съм възстановявал загубено доверие и приведени в несъответствие всички фондове за България. Най-късият период е около девет месеца и това ще е огромна загуба за всички българи, бюджета и големите проекти“, каза Борисов. Той препоръча властта да вземе мерки.

Борисов допълни, че за да няма спекулации, е инструктирал евродепутатите, излъчени от ГЕРБ, и те са гласували срещу тази препоръка на ЕП за България.

Според народния представител от левицатаДеница Караджовадепутати от Европейската народна партия използват и се намесват в предизборната кампания.

Тя напомни, че дискутирания в ЕП доклад не поражда правни последствия и еврокомисията не е длъжна да предприема действия и да спира евросредства за страната ни, което е потвърдено от председателя на европарламента Мартин Шулц. Депутати в ЕП, излъчени от ГЕРБ, са подкрепили този доклад на един или друг етап от неговото гласуване, каза депутатката от Коалиция за България.

Правителството полага максимални усилия, депутатите от ресорната комисия за евросредствата също иняма опасност за парите от ЕСкъм момента, увери Караджова.

Но това не е съвсем вярно. Въпреки че Европейската комисия едва ли ще спре всички фондове за България, голяма част от парите вече са под заплаха и при това става дума за средства, които са похарчени от българския бюджет и трябва да бъдат възстановени от Брюксел.

Така „увисват“ 362 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ и 423 млн. лв. по „Програма за развитие на селските райони“. А препоръката на Европейския парламент със сигурност ще накара Европейската комисия да бъде още по-критична към парите, отпускани на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *