Може ли да възникне интернет валута, независима от банките и правителствата?

Широкотиражираната виртуална валута биткойн започна да привлича все повече погледи и в България. Освен за икономистите и финансистите, алтернативното парично средство видимо представлява интерес и за юристите, които пречупват гледната си точка през призмата на законовите регламенти.

Биткойнът може да се определи катодецентрализирана виртуална криптовалута, която не се управлява от централна банкова институция, не е зависима от решенията на никое правителство и се развива в интенет на мрежови принцип, подобно на онлайн технологиите peer-to-peer, magnet-links и torrent. Паричното средство позволява да се извършват анонимни разплащания без посредник, интерес към които проявяват дисиденти и организации като WikiLeaks и Internet Archive, за чието оцеляване конфиденциалността на транзакциите е от особена важност.

Начало на криптовалутата е поставено през 2009 г. от програмист или група програмисти с японския псевдоним Сатоши Накамото. Биткойните се „създават“ посредством осъществяването на сложни математически пресмятания от голям брой включени в процеса компютри, които изчисляват например за нуждите на криптографията големи взаимно прости числа. В замяна на участието в изчисляването собствениците на включените компютри „създават“ и „придобиват“ биткойни единици, които „възникват“ на криптографски принцип и се признават по мрежови способ от останалите включени в процеса компютри.

Към момента са „създадени“ приблизително 12 млн. биткойна. Предвижда се най-късно до 2040 г. общият им брой да достигне 21 млн., след което процесът по „създаването“ да спре и да се установи своеобразен „златен стандарт“ за криптовалутата биткойн.

Получените биткойни могат да се котират спрямо конвенционалните валути и да се използват като децентрализирано платежно средство, подобно на обикновените електронни пари, но без намесата на банкови и правителствени институции. Контролът върху криптовалутата и поддържането на сетълмент в реално време се осигурява от компютрите на потребителите, които признават и одобряват извършваните транзакции на мрежови принцип чрез система от публични и частни криптоключове. Никой не може да проследи конкретна транзакция, но нейната сигурност се гарантира от цялата мрежа.

Проектът няма собствена инфраструктура и работи от компютрите на своите потребители, посредством свободен софтуер, който всеки може да си свали от internet, да провери как работи, да използва и да подобрява.

Пускането в действие на виртуалната криптовалута биткойн привлече общественото внимание и постави редица правни въпроси след изумителното повишаване на нейната стойност и реализирането на обороти в порядъка на стотици милиони долари.

Продавана за не повече от 7 долара към края на 2012 г., цената на един биткойн надхвърли 1 000 долара в края на ноември 2013 г. при достигнат ръст от 400% за по-малко от месец, за да се срине след това на половината от достигнатата стойност. Така неконтролируемите и непредвидими движения в котировките на криптовалутата поставиха на изпитание всякаква икономическа логика.

Въпреки това идеята за пускане в обръщение на независима от банките и правителствата парична единица, която запазва анонимността на своите собственици и им позволява да извършват непроследими разплащания, без да дължат за това транзакционни такси и комисионни, привлича много хора и придава на виртуалната валута най-ценния ресурс – доверието на нейните потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *