Моловете – новото чудо на бизнеса

Първите два отварят врати през май

Вълна от огромни търговски центрове е на път да залее страната. След истерията на хипермаркетите, която все още не е отминала, гигантски по площ и инвестиции комплекси отварят врати в София. Т. нар. молове не са просто място за покупки. Те събират под един покрив не само магазини, а и различни услуги, развлекателни и спортни атракциони, кина, кафенета. Моловете като място за търговия са изцяло

ново виждане за бизнеса

и само до известна степен могат да бъдат сравнявани със софийския ЦУМ и столичните хали. До седмици в столицата ще бъдат прерязани лентите на два мола – Мall of Sofia и City Center Sofia. На 12 май се очаква да отвори врати вторият от тях, който се намира срещу хотел „Хемус“. Той е с разгърната застроена площ над 44 хил. кв. м. В него ще се помещават 100 търговски обекта. Вече са наети 80 на сто от площите. Инвестицията е около 94 млн. лв. Собственик на търговския център чрез Equest Balkan Properties е шефът на столичните фирми по чистота „Волф“ и „Дитц“. Фондът за инвестиции в недвижими имоти в България и Югоизточна Европа Equest Balkan Properties е собственик и на румънски мол. За 35 млн. евро фондът придобива построения през 70-те години търговски център в град Яш.

Mall of Sofia е вторият, които ще отвори врати в края на май в столицата. Въпреки че стартира по-късно, той е първият многофункционален търговски и развлекателен комплекс в България. Още след първата копка гигантският център получи от Българската агенция за инвестиции сертификат за първокласен инвеститор. В търговския център са вложени над 560 млн. евро. Собственици с по 50% са Ocif u Aviv и GE Capital. Молът в София е 19-ият търговски център на GE Capital в Централна и Източна Европа. Той се намира на ъгъла на „Ал. Стамболийски“ и „Опълченска“. На площ от 73 хил. кв. м в него ще се помещават около 130 търговски обекта. Сградата има двуетажен търговски център, 5 етажа офиси, 12-екранно кино и супермаркет на близо 4000 кв. м. Всички офиси и магазини вече са отдадени.

В Mall of Sofia се намира и единственото в България и

първо на Балканите

„M-tel IMAX“ кино. Това е триизмерно ултрамодерно кино, в което чрез поларизирани очила зрителите стават част от сцените на филма. Освен новата технология за любителите на седмото изкуство ще има и още 12 кинозали. В комплекса има още интернет кафета, М-tel комуникационен център, ресторанти, клубове за компютърни и видеоигри, кът за забавление на децата.

През есента на 2006 г. в столица предстои да отвори врати и третият търговски мол Sky Sity Shopping Center. Той се намира в кв. „Гео Милев“ и има застроена площ 26 хил. кв. м. На 15 хил. квадрата ще се помещават 106 магазина и офиси. Собственикът „Ван Холдинг“ е инвестирал около 20 млн. евро. Още сега – половин година преди старта, 95% от обектите са отдадени.

До края на юни в Търново трябва да заработи и първият мол извън столицата Central Mall се намира на главния път София – Варна и се разгръща на 33 хил. кв. м.

Търговските обекти в комплекса

са 70. Инвестицията на собственика „Денси Строй“ е 15 млн. евро, което я превръща в най-мащабното капиталовложение в болярския град и централната част на Северна България. В центъра има воден атракцион, три киносалона „Арена“, две картинни галерии, фитнес център, боулинг зала, закрити и открити паркинги.

Именно чрез моловете започва и търговската експанзия на варненската верига супермаркети „Пикадили“, заяви през февруари изп. директор на веригата Стефан Косев.

В City Center Sofia ще отвори първият в столицата магазин „Пикадили“. Варненската верига ще се настани и в Mall of Sofia, и в търновския MallVT.

Страницата подготви Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *