Монако не е вече данъчен оазис

Съединените щати и Монако подписаха споразумение за обмяна на данъчна информация, което се очаква да помогне на княжеството да продължи усилията си за изваждането му от сивия списък на страните, смятани за данъчни убежища, съставен от Г-20.

Това е четвъртият договор за данъчна прозрачност, съответстващ на нормите на Организацията зда икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подписан от Монако тази година.

Княжеството трябва да подпише най-малко 12 такива споразумения, за да бъде изваден от сивия списък, съставен на срещата на върха на Г-20 в Лондон през април.

Съветникът (министър) в правителството на Монако по външните работи и международните икономически и финансови въпроси Франк Бианкери посочи, че княжеството възнамерява да подпише преди срещата на Г-20 на 24 и 25 септември в Питсбърг, САЩ, още три споразумения – с Австрия, Андора и Катар.

Първите четири са подписани от Монако с Франция през 1962 г. и с Белгия, Люксембург и Сан Марино тази година.

В течение на години Монако се славеше като данъчен рай, но след настояването на лидерите на най-развитите икономики за по-строго регулиране на финансовите пазари, княжеството активизира усилията си за подобряване на облика си на световната сцена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *