„Монбат“ планира да раздаде близо 5.9 млн. лв. като дивиденти

Производителят на акумулатори „Монбат“ планира да разпредели по 0.15 лв. дивидент на акция, стана ясно от поканата за общото събрание на акционерите на дружеството. Планирано е то да се проведе на 25 юни в София и на него ръководството ще предложи за гласуване предложението 5.85 млн. лв. от печалбата да се разпредели между акционерите. Компанията приключи миналата година с положителен резултат от 6.98 млн. лв., като останалата част от него ще остане като неразпределена печалба.

Потенциално разширение

Сумата е малко по-ниска от дивидентите, които притежателите на акции получаваха в последните години (виж карето). „Монбат“ е от компаниите, които редовно разпределят част от печалбата си. Плановете за разпределяне на дивидент се отразиха в цената на акциите, които към 15.30 часа в понеделник поскъпваха с 3.66% на Българската фондова борса до 8.50 лв. Срокът за придобиване на акции с право на плащане е до 14 дни след общото събрание.

Атанас Бобоков, председател на съвета на директорите на дружеството, обясни, че оглеждат „нещо интересно да придобием, може би“. По думите му „Монбат“ би могла да придобие активи и затова има нужда от повече средства, които да държи за евентуална сделка. Бобоков уточни, че става въпрос за дружества в чужбина, а не в България. Засега повече информация няма, не е известно и дали ще бъдат рециклиращи или производствени мощности или сектор, който да допълва акумулаторния бизнес на предприятието.

На Балканите

„Монбат“ притежава няколко дъщерни дружества в България, в Румъния и Сърбия. Акумулатори се произвеждат в завода в Монтана и в „Старт“ – Добрич, а „Монбат рисайклинг“ има предприятия за рециклиране на стари акумулатори в Румъния и в Сърбия. Дъщерно дружество е и „Окта лайт“, което има завод за светодиодно осветление в гр. Годеч.

През миналата година по време на общо събрание на акционерите Бобоков съобщи, че обмислят продажба на мощностите в Сърбия. Тогава фабриката не е работила заради липса на суровини, проблем има и с политическия натиск и конкуренцията. Рециклиращите мощности бяха изградени, за да се намали зависимостта на акумулаторните заводи от цените на оловото на международните борси. Металът е основната суровина за производството на акумулатори и преди години стойността му беше много висока. В последно време обаче тя падна и така от година-две рециклирането не е толкова определящо за ниска себестойност на продукцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *