”Монд”: Уви, отново Барозу!

Ако се доверим на прогнозите, Жозе Барозу трябва днес да бъде избран за втори мандат начело на Европейската комисия, пише френският в. „Монд“ в редакционен коментар, озаглавен „Уви, отново Барозу!“
За единствения кандидат в тази надпревара предизвикателството днес е да събере колкото се може повече гласове в своя подкрепа измежду трите главни политически семейства в Европарламента – консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП), от чиито редици произлиза самият Барозу, либералните демократи и социалистите, които са разделени на две по въпроса за неговото преизбиране, допълва изданието, цитирано от БТА.
Барозу получи подкрепата на 27-те лидери на ЕС за втори мандат начело на ЕК още през юни. Преизбирането му се оказа обаче трудно въпреки победата на ЕНП на европейските избори в началото на юни и въпреки това, че повечето европейски правителства сега са в ръцете на десницата. Преизбирането на Барозу се превърна направо в битка. Неговите критици използваха това, че новият парламент тъкмо беше съставен и че все още не е сигурно дали Лисабонският договор ще влезе в сила, и настояха да забавят колкото се може повече произнасянето на присъдата по преизбирането на Барозу, отбелязва в. „Монд“.
Тази трудна битка по преизбирането обаче се дължи и на самата личност на Барозу, известен с прякора Хамелеона. Равносметката от първия му мандат начело на ЕС е доста скромна. Барозу не съумя да накара гласа на Европа да се чуе на международната сцена в момент на икономическа криза. Негови критици пък го обвиняват, че е намалил персонала на ЕК и така е превърнал комисията в нещо като секретариат на по-силните страни членки, коментира изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *