Монополист ли е Google?

Антитръстовите органи на Европейският съюз (ЕС) започнаха официално разследване на интернет гиганта „Гугъл“, след като няколко компании за интернет търсачки, подадоха оплакване за злоупотреба с монополно положение, съобщи Ройтерс във вторник.

„Европейската комисия ще разследва дали „Гугъл“ е злоупотребил с доминиращата си позиция на пазара на услуги за интернет търсене, като умишлено е понижил позицията на свои конкуренти в безплатните резултати“, се казва в изявление на комисията.

През февруари британският сайт за сравняване на цени Foundem и френският сайт за търсене на правни материали ejustice.fr обвиниха „Гугъл“, че използва алгоритми за търсене, които понижават позицията на сайтовете им в списъка с резултати.

ЕК ще разследва и трето оплакване на компанията за онлайн услуги Ciao, която вече е част от търсачката Bing на Mайкрософт. Тя атакува начина, по който „Гугъл“ определя цените на своята реклама. Това става чрез аукцион, при който всеки желаещ да рекламира определя цена за това, но според Ciao проблемът е, че компанията определя минимален праг, от който да започнат наддаванията.

Комисията обяви също, че ще разгледа обвиненията, че „Гугъл“ поставя некоректни условия на рекламни компании и доставчици на интернет, с които им забранява да поставят определени конкурентни реклами на техните сайтове. Конкурентни компании обвиняват най-популярната търсачка в света, че цели да задуши конкурентите си.

„Гугъл“ е разследвана и в САЩ за злоупотреба с монопол, но досега срещу нея не е започнато официално производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *