Морето ни пълно с потънали съкровища

В Турция пускат на дъното нови амфори, за да привличат туристите

ВАРНА. Ако на Карибите е пълно с корали и красиви рибки, родното ни крайбрежие крие потънали съкровища. 90 на сто от корабите, погълнати от Черно море, не са открити. Това разкриха от Българската асоциация за подводна дейност на форум на водолазите във Варна.

Най-много гемии има в подветрената част на нос Калиакра. Там водолазите се натъкнали на интересни находки през 60-70-те години, когато търсели паднал самолет „Миг-17. На 40 минути от Созопол пък извадили стари шевни машини „Сингер“ от потънал кораб „Морган“, торпилиран през 1922 г.

За изследователски експедиции под водата обаче трябват много пари. Ако се налеят средства в тази област, крайбрежието ни ще привлече много повече чужденци, твърдят водолазите. Те разказаха, че колегите им в съседна Турция пускали на дъното на морето новоизработени амфори само и само да примамят туристите. У нас не е нужно да прибягваме до подобни трикове, просто трябва да се инвестира в подводни изследвания, заявиха гмуркачите. Все още водолазната дейност в България се регламентира с правилник от 1963 г. Тогава кислородните апарати на гърба на първите водолази във Варна ги вземали за лозопръскачки, разказа спомени от онова време Илия Раев, председател на асоциацията.

В момента само във Варна водолазите наброявали 600, повече от които са рапанджии и правят бизнес от дъното на морето. Оказа се, че по Северното и Южното Черноморие действат два режима на гмуркане. На юг водолазите дават заявка по стария правилник за спускане една седмица по-рано. На север пък всеки се гмурка където и когато поиска.

Между 80 и 100 лева на час плащат туристите за разходка под водата в Черно море. 120 долара е тарифата за половин час в Индонезия, посочи Илия Раев.

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *