Москва: България отстъпи пред натиска на „Газпром“

Москва: България отстъпи пред натиска на „Газпром“

Според министър Румен Овчаров другата възможност била „гореща война“ с Русия

18.12.2006

Управляващата коалиция в България се съгласи на ново споразумение с „Газпром“, според което ще се повиши цената на газа, която плаща в момента държавният монополист „Булгаргаз“, между 40 и 45% до 2012 г.

„България беше принудена да отстъпи пред натиска на „Газпром“ и да приеме по-високи цени за доставките на газ“, пише и руското електронно издание „Нефтегаз“.

„Това ще доведе до повишение на цената на газа с близо 20% през второто тримесечие на 2007 г.“,се казва в публикацията.

Добавя се, че „България задълго ще забрави за въпроса за газа, тъй като е постигнато споразумение за доставките до 2030 г.

„Москоу таймс“ (Moscow Times) се позовава на неназован източник, запознат с преговорите. Сделката ще важи до 2030 г.

„Газпром“ ще преустанови практиката да плаща за преноса на газ през България като продава на София на цени, далеч по-ниски от пазарната стойност, пише изданието.

Това ще доведе до увеличение с около 20%

на цената на газа за „Булгаргаз“ до втората четвърт на следващата година, твърди източникът, запознат с преговорите. Цената щяла да продължи да расте и до 2011, или 2012 г., ще бъде с около 40% до 45% повече от настоящата, която плаща „Булгаргаз.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

заяви пред БНР вчера, че цените на природния газ ще се повишат с по-малко от 10% от април 2007-ма. Поскъпването ще продължи плавно шест години, каза той.

„Цената на природния газ се изчислява по сложна формула и е трудно да се каже каква ще е тя“, каза пък днес по БНТ Овчаров.

Той твърди, че „по времето на управлението на Иван Костов бяхме точно толкова зависими от Русия, колкото и сега“.

Новото споразумение слага край на преговорите, започнали през януари. Тогава „Газпром“, единственият доставчик на суровината за България, поиска балканската държава да промени договора, изтичащ през 2010 г., тъй като според руската фирма той е станал неизгоден.

Сделката породи опасения в България и съседните държави,

които зависят от мрежата си за получаване на руски газ, след като „Газпром“ временно прекрати доставките за Украйна по-рано тази година заради спор във връзка с цените.

„Газпром“ искаше да спре да плаща за транзита като продава на България съответно количество газ за около 83 долара на хиляда куб.м., което е доста под пазарната цена.

В момента София плаща 257 долара за хиляда куб.м. За сравнение пазарната цена е 280 долара за същото количество.

Правителството отказа да даде подробности за новото споразумение,

цитирайки поверителността на договора. България консумира 3 млрд. куб.м. природен газ всяка година. Почти половината от него идва от договора за транзит, пише още „Москоу таймс“.

Министър Овчаров каза днес, че проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ е оказал влияние върху преговорите за условията и параметрите на договора с „Газпром“. Той обясни, че „миналата година търпението на руската страна се изчерпа и на България се предлагаха цени на пазарна основа“.

„Ние отклонихме това искане на Русия и имахме две възможности – състояние на гореща война или да търсим изход от ситуацията. Имаше няколко клаузи, които щяха да доведат до тежки проблеми сега, ако предишният договор продължава да действа“, заяви министърът.

Според него правилното решение е било да се търси разумно договаряне с „Газпром“ и точно това било сторило правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *