Москва мисли за газовия хъб у нас само ако Брюксел официално я помоли

Москва очаква Брюксел да отправи официално предложение за обсъждане на идеята за газов хъб на територията на нашата страната. Това е станало ясно по време на телефонния разговор между енергийния министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Това информираха от ресорното ведомство у нас.

Новак е заявил готовността страната му да обсъди подобна идея, но първата стъпка трябвало да бъде предприета от ЕС.

Петкова представи пред Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с „Южен поток“. Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна – там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода „Южен поток“. Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

Новак подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Българският министър поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, подчерта Петкова. Тя поясни, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *