Мосю Оланд, а структурните реформи?

Плановете за въвеждане на данък „богатство“ от 75 на сто във Франция най-накрая ще се превърнат в реалност през 2014 г. Конституционният съвет (КС) на втората най-голяма икономика на Стария континент одобри спорния налог в неделя, като поне засега се планира високата ставка да действа временно за доходите, получени през тази и следващата година.

През 2012 г. КСотмени данъказаради неговата формулировка, припомня Financial Times. Президентът на Франция Франсоа Оланд обаче го преформулира въпреки критиките и предупрежденията, че режимът ще прогони богатите от страната и ще доведе до спад на постъпленията в хазната.

По-ранните версии на законопроекта провокираха гнева на много бизнесмени и дори на спортнаta общност в страната. Професионалните футболисти заплашиха, че ще бойкотират първенството, а популярният актьор Жерар Депардийо стана руски гражданин и премести местожителството си в съседна Белгия в знак на протест.

Първоначалната идея бе налогът да бъде изплащан директно от физическите лица. Правните експерти на президента Оланд обаче модифицираха законовия проект и насочиха данъчното бреме към компаниите или организациите, които изплащат заплати на стойност над 1 млн. евро.

Въпреки това реалното въздействие на данъка изглежда ще бъде много по-малко, отколкото самата полемика около него. Според анализатори реформата няма да постигне много в посока решаване на икономическите проблеми на Франция.

„Данъчното облагане във Франция достига нивaтa на някои от скандинавските страни“, посочи пред CNBC Мичала Маркусен, главен икономист в Societe Generale. „Много е трудно да се види как страната може да увеличи това равнище допълнително“, допълни още той.

По думите му налогът насърчава богатите френски граждани да се насочат към „21-вото предградие на Париж“ – лондонските райони Челси и Кенсингтън.

Втората по големина икономика в Европа продължава битката си за стимулиране на растежа и ограничаване на рекордната безработица. Страната успя да избегне изпадане в нова рецесия през 2013 г. По думите на икономиста в Capital Economics Джеймс Ховат обаче усилията на правителството едва ли ще са достатъчни за постигането на целевия растеж от 1% през следващите 12 месеца.

„Кабинетът на Оланд предприе някои реформи, но ключът към 2014 г. е непрекъсната структурна реформа. Ключови области за реформиране са разходите за наемане на работници и скъпите публични услуги“, смятат експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Забавянето на реформите бе една от основните причини кредитната агенция S&P да понижи рейтинга на Франция през ноември.

„Оланд трябва да се съсредоточи върху дългосрочната устойчивост и икономическия растеж. Всичко е свързано със структурното реформиране“, допълни още пред CNBC Маркусен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *