Мрак и скъп ток на Балканите

Овчаров: Ще има криза след спирането на III и IV блок

Мрак и по-високи цени на тока на Балканите прогнозира сръбският в. „Данас“ след спирането на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“. Под въпрос е редовното снабдяване с електроенергия на Югоизточна Европа. Спекулира се дори, че през тази зима страните на Баканите могат да бъдат изправени през недостиг, коментира изданието.

Спирането на двата реактора драстично ще намали износа на ток от 7,6 млрд. квтч на около 1,5 млрд. квтч. Досега България бе четвъртият износител в Европа. Предполага се, че новата ситуация най-силно ще застраши Албания и Черна гора, но също така и Сърбия и Гърция.

Сериозни проблеми в енергийния отрасъл след затварянето на III и IV блок прогнозира и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Цялостно трябва да се пресомисли преструктурирането на бранша, заяви той на конференция за конкурентоспособността на България в Евросъюза.

Сега страната ни изнася една осма от количеството електроенергия, което сме експортирали миналата година. За 2006 г. то е било 7,8 млрд. квтч.

На въпрос за шанса да бъдат спасени III и IV блокове на АЕЦ „Козлодуй“, Овчаров заяви, че страните в региона трябва да бъдат основният говорител по този въпрос, а България да изпълнява поддържащата роля. Трябва да се подготви общественото мнение в страните в региона за подкрепа, за да бъде продължена експлоатацията на двата реактора, каза министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *