МС взе решение за уреждане на забавените плащания към бизнеса

Правителството прие механизъм, по който ще бъдат уредени просрочените задължения на разпоредителите с бюджетни кредити по сключени от тях договори за обществени поръчки, свързани с капиталови разходи и доставки, възникнали и начислени до 31 декември 2009 г. и непогасени към 31 март 2010 г.
Механизмът предвижда „Българска банка за развитие” АД (ББР) да придобие вземанията на изпълнителите по договорите и условия и ред, регламентирани в споразумение между правителството и банката, чийто проект беше одобрен днес от кабинета.
За стартиране на механизма ББР ще използва собствени ресурси в размер до 100 млн. лв., а в последствие, при необходимост, се предвижда възможност за депозиране в ББР и на държавни ресурси в размер до 400 млн. лв. при спазване разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г.
В Министерството на финансите ще бъде създаден временен регистър с информация за удостоверения размер на подлежащите за плащане вземания, сключените договори за прехвърляне на вземанията и извършените плащания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *