МС утвърди премиите за тютюн реколта 2008

Министерският съвет на Република България прие Постановление за утвърждаване размера, вида и условията за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен суров тютюн – сортови групи „Басми“, „Каба Кулак“ и „Бърлей“ – реколта 2008 г., посилата на регламентацията наЗакона за тютюна и тютюневите изделия, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Сортова група „Басми“ пряката премия, давана от Държавен фонд „Земеделие“ по чл. 18а, ал. 1 от Закона, възлиза на 3,70 лв/кг. За подобряване качеството на тютюна и за насърчаване на производството допълнителната парична премия за производителите е 0,80 лв/кг за тютюн първо качество и 0,50 лв/кг за тютюн второ качество.
За сортова група „Каба Кулак“премиите са, както следва: пряко от фонд „Земеделие“ производителите ще получат по3,25 лв/кг, а за подобряване качеството на тютюна и за насърчаване на производството – по 0,60 лв/кг и 0,30 лв/кг съответно за първа и втора класа произведен тютюн.
За сортовата група „Бърлей“ премията възлиза на 3,15 лв/кг добит тютюн.
Предлаганият среден размер на премията за 1 кг. произведен и изкупен тютюн по сортови групи е изменен спрямо реколта 2007 г., както следва: за „Басми“ еувеличен с 0,49 лв./кг, или с 13,24%, за „Каба Кулак“- увеличен с 0,33лв./кг, или с 10,15%, а за „Бърлей“ – намален с 0,10лв./кг, или с 3,08%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *