Мудис нанесе удар върху Испания

Мудис предупреди, че тази оценка може да бъде допълнително понижена след нов период на проучване, който ще продължи максимум три месеца. Агенцията даде като аргумент за решението си обявения в петък европейски спасителен план за испанския банков сектор в размер на 100 милиарда евро, който според нея ще увеличи още повече тежестта на дълга на страната.
Испания има твърде ограничен достъп до финансовите пазари, както се вижда едновременно от факта, че тя разчита на механизмите за борба с кризата в еврозоната за фондовете си за рекапитализация, и от растящата й зависимост от националните й банки като приоритетни купувачи на облигационните й емисии, които на свой ред получават финансирането си от Европейската централна банка, изтъкна още Мудис.
Непосредствено при обявяването на плана и  Фич понижи рейтинга на страната с три степени. Решението на Мудис е тежък удар за правителството на консерватора Мариано Рахой, който от встъпването си в длъжност през декември се бореше да докаже, че е способен да се справи без прибягване до международна помощ. Когато Рахой дойде на власт оценката на Испания при Мудис беше с пет степени по-висока – „А1“, отбелязва АФП. Според повечето анализатори планът в подкрепа на испанските банки е само печелене на време преди критичните избори в Гърция тази неделя. Четвъртата икономика в ЕС досега устояваше на натиска да поиска външна помощ за банките си, смазани от лоши кредити за недвижими имоти. Лидерите обаче все повече се безпокояха, че евентуален отрицателен ефект от предстоящите избори в Гърция би разтърсил пазарите, засягайки допълнително испанския финансов сектор. Точната сума, от която Испания се нуждае, няма да бъде ясна, докато външните експерти не завършат одита на нейните банки на 21 юни. За разлика от другите три европейски държави, които получиха финансова помощ – Ирландия, Португалия и Гърция – на Испания не се наложи да се ангажира с още по-голямо орязване на държавния бюджет, за да си осигури помощта. В подкрепа на Испания е фактът, че държавните й задължения не са особено високи. Те възлизат на по-малко от 69 % от брутния вътрешен продукт (БВП) към края на 2011 година. Дори държавният дълг на икономическа сила като Германия е 85 % от годишния БВП. Испания вече се договори за „затягане на колана“. Още икономии вероятно щяха да потопят страната, вече страдаща от близо 25 % безработица, в по-дълбока рецесия. Ако Испания се бе опитала да заеме пари на пазара на облигации, за да спаси банките си, инвеститорите щяха да поискат много по-високи лихвени проценти в сравнение с благоприятната сделка, която банките получават от евро съседите си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *