Мургина закрила всички контролни отдели в НАП

В края на миналата година отстранената вече от длъжността директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на НАП, съобщиха разследващи престъпленията в агенцията, цитирани от БГНЕС.
Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспектори, които са констатирали груби закононарушения, откриващи ДДС-арски мрежи на фирми фантоми. Мургина, заедно със служители на най-високо ниво в Министерство на финансите са реагирали истерично и са закрили цели две дирекции в НАП: отдел „Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви” и отдел „Вътрешен одит”. Двата отдела са били закрити лично по предложение на Мургина. Това е станало с нейна нарочна заповед в началото на февруари тази година.
Разплитането на една от най-колосалните схеми за източване на ДДС чрез чужди фирми-фантоми, е станало през дирекцията в Пловдив през 2006 г. Оторизирани служители са проследили веригите на офшорните фирми и са установили, че те стигат до териториална дирекция НАП в София. Става въпрос за източване и препиране на огромни суми. Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в най-аткрактивните български курорти: „Елените“, „Слънчев бряг“, Несебър и други с цел източване на ДДС.
Мария Мургина бе отстранена в края на миналата седмица след като ДАНС й забрани достъп до класифицирана
информация. Пламен Орешарски публично благодари на Мургина за свършената работа като директор на НАП.

Източници: БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *