МФ иска театри и стадиони да издават касови бележки

Касови бележки ще издават всички, които продават билети в сферата на спорта и културата – театри, кина, организаторите на спортни събития, предлага МФ.

Финансовото министерство предлага поредното разширяване на кръга от търговци, длъжни да ползват касови апарати, съобщава в. „Сега“. Към тях ще бъдат включени и общинските фирми за платено паркиране. Изключение занапред ще има само за търговците, които продават билети за превоз на пътници.

Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Според финансовото министерство промените ще доведат до ограничаване на укриването на данъци. Точна оценка на очаквания ефект обаче няма.

В момента търговците, които предоставят подобни услуги, са изключени от наредбата за фискалните устройства, защото подлежат на контрол по друг ред – правилата за отпечатване и контрол върху ценни книжа. В мотивите на МФ не се разяснява защо експертите са преценили, че контролът по реда на отпечатването на ценни книжа не е достатъчен и е необходимо продажбите да се отчитат и с фискални устройства с дистанционна връзка с НАП.

Не е ясно на колко се очаква да възлязат разходите по закупуване на фискални устройства от всички търговци, които в момента отчитат продажбите чрез билети. Цените на касовите апарати варират, масовите са около 200 – 240 лв. Отделно се плаща за програмиране и регистриране на апарата в НАП. Това изискване може да се окаже особено трудно изпълнимо при продажбата на билети за платено паркиране. Според предложените в момента текстове крайният срок, в който търговците трябва да свършат това, е 31 август 2015 г.

С премахването на изключението за спорта и културата транспортът ще остане единственият сектор, в който ще е позволено отчитането само с билети. До този компромис се стигна след неколкократни отлагания на срока, в който да бъдат въведени фискалните устройства. В крайна сметка редица търговци в транспорта изпълниха условието преди облекчаване на изискванията. Досега не е представян цялостен анализ за ефекта от въвеждане на фискалните устройства с дистанционна връзка с НАП върху отчитаните обороти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *