Мъгла обвива борбата с мръсния въздух

Мъгла обвива борбата с мръсния въздух.В мъгла е обгърнат отговорът на въпроса какви конкретни мерки ще вземат седемте общини, одобрени за европейско финансиране в борбата срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление, показа проучване на „Труд“.

Резултат с изображение за мръсен въздух в софия

Местните управи на Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София тепърва ще правят проучвания какви са най-добрите варианти за намаляване на фините прахови частици с индекс 10, които са най-опасни за здравето и живота на хората.

Между общините ще бъдат разпределени 111 442101 лева по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) – „Подобряване на качеството на атмосферния въздух“, информира в.Труд.

Кметствата са избрани по определени критерии, като основните бяха да е налице действаща програма за борбата срещу смога и определени наднормени нива на мръсен въздух. 17 общини не бяха одобрени за финансиране, а седемте трябва да подпишат договори с Управляващия орган (УО) на ОПОС към Министерството на околната среда и водите. Спуснатите от там изисквания са, че стратегиите на общините срещу смога трябва да са на два етапа. Първият е проучвателен – тоест да се набележат конкретните мерки, на които всяка местна управа ще заложи. Но и мерките са ограничени. Старите печки на твърдо гориво (дърва, въглища), могат да се сменят с такива на пелети или друг вид биомаса, уреди на ток (климатици), или избраните домакинства да бъдат включвани към мрежи на парно или природен газ, където има такива.Мъгла обвива борбата с мръсния въздух.

Проблемът е, че в парите от Брюксел е заложено присъединяване към газоразпределитени или топлофикационни мрежи само, ако до сградата има тръби. Дори и тогава това е най-скъпата част.

Много скъпо за България излиза и отоплението на пелети – ако на дърва едно семейство може да изкара зимния сезон с около 600 лева, то с пелетите сметката отива на 1500 лв. Нужно е и отделно помещение, където да се складират.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *