Мъглява 2010 г. чака IT бизнеса

Изминалата 2009 г. донесе първи спад за IT пазара от 11 години насам. Какво обаче чака технологичните компании през следващата година? Анализаторите от IDC публикуваха своите годишни 10 прогнози за развитието на сектора.
1. От рецесия към неясно бъдеще: предпазливостта продължава, но възможностите се увеличават
Ако може да се вярва на прогнозите на икономистите, бъдещето пред IT сектора е розово. В средносрочен план IDC очаква повече усилия за изравняване на технологичната и телекомуникационната инфраструктура на бизнеса с приоритетите му за развитие заради кризата.
2. Финансовата предпазливост ще бъде приоритет за технологичните мениджъри, приоритет ще бъдат технологичните процеси
След парламентарните избори през 2009 г., всички администрации минаха през сурови проверки и всяко дори бегло съмнение за финансова безотговорност е обект на медийно внимание. Във времена, в които медиите критикуват неправилно похарчените от предходното правителство средства остава малко свободно място за непредпазливост при бъдещи инвестиции. Разходите на кабинета за информационни технологии ще бъдат следени изкъсо, което най-вероятно ще създаде по-тежка обстановка що се касае до финансирането. Със сигурност всички ще очакват подобряването на възвращаемостта на инвестициите.
3. Краткосрочната възвращаемост на инвестициите ще бъде водещ фактор при закупуването на технологични продукти. Компаниите с уникални бизнес предложения ще просперират в условията на икономическа криза
Клиентите в България искат бърза възвращаемост, която може да бъде извлечена от дългосрочни сделки. Тази възвращаемост идва от дейности като оперативно съвършенство, запазване на клиентите и увеличаване на гъвкавостта на бизнеса си. Като резултат дори и най-стратегическата трансформационна инфраструктура и други IT инициативи ще трябва да бъдат разбити на по-малки проекти с бърза възвращаемост на инвестициите.
4. Смартфоните ще задържат IT пазара на повърхността
С изключение на конвергираните мобилни устройства или просто смартфоните, българският пазар на мобилни телефони ще премине през тежки времена заради забавянето на икономиката. И производителите, и телекомуникационните оператори очакват забавяне на увеличаване на времето за подмяна на мобилния телефон. Въпреки предизвикателствата пред пазара като цяло, IDC очаква продажбите на смартфони да продължи да расте с двуцифрени темпове през 2010 г., което ще го превърне в един от малкото сегменти, пред които предстои експанзия.
5. Виртуализацията ще навлезе по-масово в корпоративния сегмент
Предизвикателствата, породени от икономическата ситуация, не могат да бъдат игнорирани. Виртуалните сървъри могат да бъдат въведени в експлоатация много по-бързо от физическите машини. Същевременно, виртуализацията позволява бързото въвеждане на допълнителни ресурси по време на пикови периоди, без да се налага спиране на работещи приложения. Имайки предвид високата възвращаемост на инвестициите, въвеждането на технологии за виртуализация най-вероятно ще забърза темповете с, тъй като компаниите ще осъзнаят двойната полза от използването им – увеличаване на гъвкавостта на бизнеса и намаляване на разходите за енергия и инфраструктура. Виртуализацията позволява и намаляване на капиталовите разходи чрез подобряване на утилизацията, дава възможност за споделяне на ресурси и съкращаване на разходите за енергия на дейта центровете.
6. Продажбите на ултрапреносими компютри ще растат по-бързо от пазара на компютри
Въпреки негативните прогнози за потребителския пазар, IDC очаква, че ръстът на продажбите на миникомпютри ще изпревари целия пазар на компютри през 2010 г. Потребителите в България имат изненадващо силен интерес към подобни устройства, а производителите отговориха на този интерес с голямо разнообразие от нови модели. Всъщност, няколко „нови“ производителя стъпиха на българския пазар през последните 12 месеца, предлагайки само нетбуци, а през 2010 г. се очаква интересът на подобни компании към пазара да се увеличи. Към производителите ще се присъединят и някои телекомуникационни оператори.
7. Ключът за успех на пазара на копирни устройства ще бъде предлагането на решения, които съкращаването разходи и увеличават или подобряват производителността на съществуващата документова инфраструктура
Основен фокус на бизнеса през 2010 г. ще бъде подобряването на информационната инфраструктура с цел намаляване на разходите и увеличаване на продуктивността, което да помогне за увеличаване на клиентската база. Голяма част от бюджетите за информационни технологии ще отидат именно в тази насока.
8. IT сигурността остава важна тема за бизнеса
Сертификациите по ISO 27001 ще се материализират особено във вертикалния пазар на услуги. Бюджетните ограничения ще повлияят на стандартизацията в правителствения сектор. Непрекъснатото усложняване на продуктите, свързани със сигурността – хардуер, софтуер и услуги ще доведат до по-добро управление и съкращаване на разходите за повечето организации. Контролът на достъпа ще остане област с критично значение, а въвеждането на по-съвременни инструменти, предотвратяващи изтичането на информация, ще набере скорост.
9. Забавяне на иновациите
IDC прогнозира, че българските организации ще продължат да преоценяват планираните бюджети за IT инвестиции, в които влиза и софтуерът. Както и през 2009 г. това може да се отрази под формата на труден избор между намаляване на инвестициите и съкращаването на персонал. Компаниите не виждат бърза възвращаемост на инвестициите, което може да отложи вземането на решения за подобен разход във времето и да доведе до минимални ъпгрейди или дори да замрази осъвременяването на IT инфраструктурата. Дисбалансът между харченето „просто за поддръжка на техниката“ и стратегическите иновативни проекти най-вероятно ще се увеличи.
10. Икономическият натиск ще доведе до въвеждането на гъвкави ценови модели
Тежката икономическа обстановка ще продължи да дава своето отражение върху капиталовите и оперативните разходи през 2010 г. Малкият и среден бизнес, който представлява голяма част от икономиката на България, все още е притискан от липса на средства, което в много случаи застрашава дори съществуването на компаниите. Прогнозите на IDC са, че през 2010 г. ще се появят нови и иновативни начини за ценообразуване, които ще улеснят бизнес обществото в България.

IDC
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *