Мъск: Роботите ще ни доведат до война

Илън Мъск  определи изкуствения интелект като екзистенциална заплаха. Смятан за един от визионерите на бъдещето, създателят на Tesla и Space X  обикновено е свързван с най- дръзките мечти на хората. Този път обаче говори за опасностите от усъвършенстването на изкуствения интелект, предаде БНТ.

„Това, което ще се случи, е че роботите ще са в състояние да правят всичко по-добре от нас. Имам предвид буквално всички нас“, заяви директорът на „Тесла“.

Мъск очерта мрачни сценарии, според които роботите ще са в състояние да отнемат работните места на хората.

Според него, далеч по-страшното е, че мрежа, притежаваща интелигентност, може да предизвика дори война. А светът е стигнал твърде далеч в пристрастяването към технологиите.

„Лудост е, че днес доста удобно живеем в свят, който Джордж Оруел е смятал за крайно безумен. Всички носим телефон с микрофон, който може да бъде включен буквално във всеки един момент, без да разберем, с GPS, който знае местонахождението ни, с камера и с всичките ни лични данни. И правим това на драго сърце, има нещо налудничаво в това“, коментира Мъск.

Създателят на Tesla и Space X и преди е определял изкуствения интелект като екзистенциална заплаха, информира 19min.bg.

Този път настоя пред американските губернатори да създадат възможности за контрол върху развиващата се с бясно темпо сфера, преди да е твърде късно.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *