Мюнхен се очертава като световен лидер в устойчивото развитие

Бира, BMW и един от най-добрите футболни отбори в света – третият най-голям град в Германия има с какво да се похвали. Като изключим обаче спорта, кулинарията и автомобилната индустрия, Мюнхен се очертава като лидер и при устойчивото развитие, пише CNBC.

До 2020 г. Европейският съюз (ЕС) се надява 20% от потребяваната енергия да е от възобновяеми източници. Местните власти в Мюнхен обаче отиват няколко стъпки по-напред, като планират до 2025 г. 100% от енергията да е „зелена“. Това ще превърне града в световен лидер по устойчиво развитие.

„Принудихме компаниите за комунални услуги да инвестират във възобновяема енергия“, коментира Хеп Монатцедер, бивш кмет на Мюнхен, пред CNBC. “Всички големи градове трябва да направят същото, защото няма как да предпазим планетата“, допълва той.

Stadtwerke München (SWM) – градската компания за комунални услуги, ще трябва да произвежда 7,5 млрд. квтч „зелена“ енергия, за да посрещне търсенето. Амбицията заслужава възхищение, но дали целта е постижима?

С бюджет от 9 млрд. евро SWM обяви няколко нови проекта за чиста енергия, включително водноелектрическа централа на р. Изар, която ще произвежда ток, достатъчен за нуждите на 4 хил. жилища годишно. В зоопарка в Мюнхен дори и слонската тор се превръща в гориво.

И въпреки инвестициите в проекти за „зелена“ енергия в и в близост до Мюнхен, това няма да е достатъчно, за да се посрещнат нуждите на града, в който живеят над 1 млн. души.

SWM инвестира в проекти за възобновяема енергия из цяла Европа. Произвежданата енергия се подава обратно по европейската интегрирана мрежа.

Бизнесът в Мюнхен все пак прегръща идеята. в пивоварната Hofbräuhaus например преминаването към „зелена“ енергия е било безпроблемно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *