М. Димитровот РБ и Р. Гечев от БСП: Кой държи акцизните складове?

Само за дни цените на горивата във Варна паднаха драстично. Първоначално само една от бензиностанциите намали цените, което предизвика опашки пред колонките ѝ. Тогава и част от останалите започнаха да смъкват цените. Така литърът А95 стана 1,88 лева, а литърът дизел – 1,79. Друг оазис на евтините горива е Стара Загора. В останалите градове на страната обаче цените се запазват по-високи. Породиха се въпроси за какво става въпрос – конкуренция, подбиване на пазара, картел?

Според говорителя на КЗК Марио Гаврилов във варненския случай не може да става дума за картел. „Тук имаме действие на един икономически обект, което е последвано от другите, защото се опитват да спасят своето участие на пазара“, заяви Гаврилов по Нова телевизия.

Кой държи акцизните складове? Това се оказва един от най-важните въпроси, с които да си обясним цените на горивата у нас.Около това мнение се обединиха депутатите Мартин Димитров от „Реформаторския блок“ и Румен Гечев от БСП.

Мартин Димитров от Реформаторския блок оповести данните за цените на бензина и дизела.

Снощи цената на дизела без данъците е 10,56 стотинки по-скъп от средната цена в целия ЕС. Дизелът в България снощи е четвъртият най – скъп в целия ЕС. Спрямо Белгия цената снощи е била с 35 стотинки по-висока, а спрямо Словения с 24 стотинки по-висока. Бензинът пък снощи в България е бил петият най – скъп в целия ЕС. В Естония е бил с 27 стотинки по – евтин, а в Австрия с 20 стотинки.

Това показва, че нещо не е наред. Не може цената на горивата в България да е на такива цени толкова дълго време и да се твърди, че няма проблем, каза Димитров. Според него на страната е нужно в подобни случаи да има една силна и решителна КЗК.

Румен Гечев от БСП – лява България коментира, че всичко, което се случва във Варна може да се провери. Той смята, че има уловка обаче във факта, чесе чуди защо един доставчик на горива би продал на една бензиностанция на по-ниска цена бензинът и дизелът, вместо да ги продаде по-скъпо на други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *