М.Кунева ви очаква на онлайн дискусия

Еврокомисарят по потребителската защита Меглена Кунева дава възможност на гражданите на Европа да се включат в онлайн среща с нея от 15.00 ч. до 16.30 ч. средно европейско време, на която заедно да дискутират въпроси, свързани с потребителската защита, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Участниците ще могат да задават въпроси на 12 езика. Един от тях е български. Останалите са чешки, холандски, английски, френски, немски, гръцки, унгарски, полски, португалски, италиански и испански.
Срещата, която ще се проведе два дни преди Деня на потребителя, е част от усилията на еврокомисар Кунева да насърчи европейските потребители към съзнателно повишаване на познанията им за техните права, а също и да стане известно какво прави Европейската комисия (ЕК) – съвместно със своите ключови национални партньори – за да отговори на ежедневните грижи на реалните потребители.
Комисар Кунева се надява на искрена и пряма дискусия с отделни потребители от различни европейски страни по теми, които в днешния несигурен икономически климат са важни за тях повече от всякога: правата им като потребители, дали да пазаруват онлайн или от главна улица, или да изтеглят заем от банка, безопасността на продуктите, които купуват, възможностите, които имат, ако желаят да се оплачат от некоректен търговец.
Намерението е не само да се говори за статуквото. Важно е да се каже на потребителите какво ЕК иска да постигне за тях в близко бъдеще, за да им даде повече сила, по-голям избор и по-справедливи сделки. Това включва дебати с граждани за правата, които те биха ползвали в рамките на предложената директива относно правата на потребителите.
Предложената директива е част от законодателството, целящо да направи по-лесно пазаруването за потребителите, където и да се намират в Европа. В същото време цели и намаляване на бюрокрацията, обхванала бизнеса в национални граници. Тези задачи стават дори по-важни, когато Европа се бори да преодолее сегашния икономически спад. Обществената подкрепа на този проект е от съществено значение за неговия успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *