Нагла кражба на 172 000 лв. от двама данъчни служители разкри НАП София

Безпрецедентна кражба на 172 000 лв. разкри проверка на Териториалната дирекция на НАП в София. Двама служители от отдел „Проверки” в столичната НАП са изготвили акт за връщане на 172 000 лв. ДДС на фирма, на която данъкът е трябвало да се възстанови. Един от двамата служители обаче е подменил последната страница на документа, като в него е вписал вместо банковата сметка на фирмата, тази на собствения си син.
Кражбата е разкрита два дни по-късно, когато проверяващи от НАП София са установили, че титулярът на банковата сметка, по която са преведени парите е различен от фирмата, на която е трябвало да се възстанови ДДС. Благодарение на действията на проверяващите от НАП София сумата е възстановена и не е нанесена щета на бюджета или на фирмата, на която сумата е следвало да се върне.
Снощи директорът на НАП София е изпратил уведомление за случая до Прокуратурата, а днес изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов уволни двамата служители.
Припомняме, че в последните 6 месеца петима служители на столичната НАП бяха уволнени за корупция. В резултат на вътрешни разследвания и сигнали в момента текат десетки проверки на инспектори от НАП София.
„Уволних тази служители незабавно. Вече предадохме на прокуратурата всички доказателства, които сме събрали и се надявам на бърза присъда. Нееднократно изпълнителният директор на НАП и ръководството на столичната дирекция са обръщали внимание на инспекторите в София стриктно да спазват закона, вътрешните процедури и Етичния кодекс. Въпреки това виждаме такава безпрецедентна наглост. Заради разкритията на корупция до месец във всички екипи, извършващи проверки и ревизии в София ще се въведе задължителна ротация, включително на ръководителите им. По този начин ще се ограничи корупционната връзка между служители на НАП и фирмите”, каза по повод уволненията Красимир Стефанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *