Надзорът на банковата програма на САЩ: Данъкоплатците са ощетени със $78 млрд.

Обявяването на програмата TARP миналата година изстреля борсовите индекси нагоре за няколко дни. Според анализатори обаче планът ще струва милиарди на обикновените американци

activeStoryGal=1; jQuery(‘#storyGal’+activeStoryGal).toggle(); Правителството на САЩ е подвело американците за начина, по който ще бъдат използвани средствата от банковият план TARP, съобщиха световните медии, цитирайки надзорната комисия на програмата.Откомисията предупредиха още, че за проблема сасезирани органите на властта и са започнали криминални разследвания. Отделни политици заявиха, че в управлението на фондовете на програмата цари хаос.

Според доклад на надзорния орган по програмата американското правителство е разходило 254 млрд. долара, за да рекапитализира банки, но в замяна е получила книжа и варанти на стойност само 176 млрд. долара. Това означава, че държавата е дала 78 млрд. долара повече за финансовите инструменти на банките, отколкото е била пазарната им цена към момента. „Дау Джоунс“ изчислява, че на всеки 100 долара държавни пари е получена само 66 долара стойност.

Разпределени върху населението на САЩ, тези пари представляват разход от около 260 долара, които всеки американец ще трябва да плати в бъдещ момент под формата на данъци. Тази сума все пак е нищожна в сравнение с прогнозите за общия размер на разходите от кризата за обикновените потребители. Според колумниста на „Блумбърг“ Кевин Хасет например, заради кризата всяка американско домакинство ще трябва да плати между 14 и 23 хил долара под формата на данъци в зависимост от доходите си.

Според Елизабет Уорън, която оглавява надзорната комисия за плана TARP, правителството е предоставило невярна информация на гражданите за това как се използват публичните фондове в програмата. „Финансовото министерство просто не направи това, което твърдеше, че ще направи“, заяви Уорън, цитирана от „Ню Йорк таймс“. В специално изявление колегата й Нийл Барофски обяви, че комисията вече се е свързала с министерство на правосъдието, ФБР и Комисията за ценни книжа и финансов надзор(SEC) и дори са започнати няколко криминални разследвания с цел да се установи дали държавни пари са използвани неправомерно. В критиките към управлението на фондовете се включи и демократът Даниел Акака. „Реализацията на програмата протича по хаотичен, неорганизиран и „ад хок“ начин“, заяви пред Ройтерс Акака, който е и сенатор на Хаваи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *