Надяваме се да добием 500 млрд. куб. м газ от Черно море

Източник: Getty Images / Guliver

ОПървите проучвания за нефт и природен газ в българския участък на Черно море вече започнаха. До края на годината три кораба ще изследват зона от над 14 000 квадратни километра – блок „Хан Аспарух”. До 2015 г. за тези проучвания ще бъдат похарчени около 1 милиард лева, съобщава БТВ.

По най-груби предварителни изчисления на енергийното министерство в блока може да има до 500 млрд. кубични метра газ. Дори само една трета от това количество да бъде извлечено, то е достатъчно да задоволи енергийните нужди на България за следващите 50 години.

Ако прогнозата се сбъдне, в този участък от Черно море има синьо гориво за десетки милиарди долари. Държавата ще спечели милиони, а икономиката ще потребява значително по-евтин природен газ.

„Може да се стигне до максимума на концесионното възнаграждение, което по закон може да бъде 25-30%. Може и да се заплаща в натура. Тоест, вместо да получаваме парични средства, държавата да получава природен газ”, обясни пред БТВ експертът от МИЕР Йордан Кирков.

Френският геофизичен кораб „Принцес”, който разполага с 45 души технически и научен екип, заедно с още един специално оборудван кораб, започнаха две много скъпи изследвания. – т. нар. дву- и три-измерни сеизмични проучвания. Те ще отговорят на въпроса дали си струва и къде да се правят дълбоководни сондажи.

Ръководителят на проучването от страна на OMV Валтер Кози показа графики от проучването, на които се вижда морското равнище. „За да достигнат сигналите до подпочвените слоеве трябват около пет секунди. След това виждаме морското дъно. А под дъното на екрана се виждат всички подпочвени слоеве на скалите и камъните под дъното. Като се събере цялата такава снимка, тепърва ще се анализира, за да се определят всички блокове и точните места, където ще направим проучвателните сондажи,” посочи специалистът.

Ако всичко върви по план и ако проучванията и пробите от дъното са обнадеждаващи, само след две години – през 2015 г., ще започнат първите дълбоководни истински сондажи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *