Над половин милиард са загубите от корупция при обществените поръчки

Загубите от корупцията в сферата на обществените поръчки надхвърля 500 млн. лв., каза председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов на кръгла маса „Корупционни нарушения в сферата на обществените поръчки в България“.

Според Великов обществените поръчки са една от сферите с най-висок корупционен риск. В голяма част от случаите се ощетява общественият интерес без формално да се наруши законът, посочи Великов.

Голям е въпросът кои са нормативните и кои са институционалните условия за утвърждаване на корупционните практики, свързани с обществените поръчки. Важен е въпросът какви мерки трябва да се предприемат, необходими са действия и резултати от страна на институциите в противодействието на корупцията, каза Великов.

Той добави, че при обществените поръчки се нарушават три основни принципа: прозрачност и публичност, конкуренция, равнопоставеност на участниците. Според Великов корупционните практики стават все по-ненаказуеми и затова е необходимо системата за контрол и санкция да се развива.

Само един процент от българите смятат, че корупция при възлагането на обществени поръчки у нас не съществува, показва проучване, направено през май по поръчка на Асоциация „Прозрачност без граници“, представено на кръглата маса.

67% от запитаните казват, че според тях категорично съществува корупция при възлагането на обществени поръчки. 21% също смятат, че по-скоро има корупция.

Според гражданите най-често има корупция при възлагане на поръчки в сферата на строителството и ремонтите. На това мнение са близо 35% от анкетираните. Втората сфера с най-голямо разпространение на корупция според гражданите е сферата за предоставяне на услуги.

Най-много нарушения при обществените поръчки правят общинските администрации, следвани от министерствата, показва още анкетата.

Изследването, което е въз основа на интервюта с 1184 граждани, показва, че 82.5% от хората със собствен бизнес са категорични в съществуването на корупция. 91.6 на сто от анкетираните обаче посочват, че лично не са били свидетел или участник в случаи на корупция при възлагане на обществени поръчки.

29% от анкетираните смятат, че най-много печелят от корупция политиците. 19.1% от запитаните мислят, че печелят най-много представителите на бизнеса, а за 17.8% това са държавните чиновници.

Прокуратурата е органът, който трябва да гарантира прозрачността и контрола при възлагането на обществените поръчки, смятат 19% от запитаните. Според 12.6% органът е МВР, а според 15% – Агенцията за държавна финансова инспекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *