Над 1 млрд. лв. за 5 г. загубила държавата поради лошо управление

За 5 години държавата e загубила над 1 млрд. лева от лошо управление на имуществото си. И това не е търсене на сензация, а резултат на проучвания на няколко институции в последните години.

Това каза в ефира на БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той е и съавтор на законопроекта, който предвижда дружествата, които ще бъдат приватизирани, да минат под шапката на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Анализът показва, че в последните 5 години държавата има загуби от над 1 млрд лева от това, че не са реализирани наеми, от това, че имущество се продава на занижени цени, от това, че се прави самоцелна приватизация за един купувач, посочи Статков.

Проблемите, свързани с управлението на частната собственост, са част от големия въпрос за управлението и въобще за развитието на икономиката на България. На 3-ти юни предстои екип, който включва представители на Фондация „Фридрих Еберт“ и Института за социална интеграция, да изнесе цялостни анализи и политики за развитие на страната. Изводът, който се прави, е, че икономиката на страната се нуждае от реформи и от промяна на модела на управлението ѝ.

Според Статков трябва да се приеме специална стратегия за развитие на държавната собственост по подобие на тези за общините и да се направят конкретни изменения в законите, които регламентират отдаването под наем, концесиите и самата приватизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *