Над 1 млрд. лв. излишък отчита бюджетът до края на април

Излишъкът в бюджета към края на април възлиза на 1 006 млн. лв., сочат предварителните данни на Министерството на финансите за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) за първите четири месеца на касова основа.

Това е най-големият излишък за първите четири месеца на годината от 2008 г. насам., се подчертава в съобщението на ведомството. Припомня се, че към април 2014 г. беше отчетен дефицит в размер на 864.5 млн. лв.

Основният фактор за излишъка са по-високите приходи, като освен ръста при данъчните приходи специално внимание трябва да се отдели и на възстановените суми от Европейската комисия (ЕК) в частта на помощите, обясняват от финансовото министерство.

Само за месец април ЕК е възстановила на България 666.9 млн. лв. по оперативните програми и фондовете на ЕС, които представляват основно възстановени от ЕК разходи, извършени в края на 2014 одина.

Общият размер на приходите до края на днешния ден се очаква да възлезе на 11 310 млн. лв. или 37.3% от годишния разчет, което представлява номинален ръст от 19.6% ( 1 856 млн. лв.) спрямо същия период на 2014 г.

Разходите са за 10 304 млн. лв. или 31.4% от годишния разчет, което е около миналогодишната им стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *