Над 10 хил. души са емигрирали от България през изминалата година

function showLD17(el)
{
ld17 = document.getElementById(‘LDlinks17’);
ld17.style.left = getPos(el).x – 90 + ‘px’;
ld17.style.top = getPos(el).y – 200 + ‘px’;
ld17.style.display = “;
}
function hideLD17(el) { ld17.style.display = ‘none’; }
function width_window()
{
if(window.innerWidth)
return window.innerWidth;
if(document.body.clientWidth)
return document.body.clientWidth;
return (null);
}
function getPos(inputElement) {
var coords = new Object();
coords.x = 0;
coords.y = 0;
try {
targetElement = inputElement;
if(targetElement.x && targetElement.y) {
coords.x = targetElement.x;
coords.y = targetElement.y;
} else {
if(targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
while(targetElement = targetElement.offsetParent) {
coords.x += targetElement.offsetLeft;
coords.y += targetElement.offsetTop;
}
} else {
//alert(„Could not find any reference for coordinate positioning.“);
}
}
return coords;
} catch(error) {
//alert(error.msg);
return coords;
}
}

Над 10 хиляди душисаемигрирали отБългария през 2008 г., като сновната част от тях (над 90%) са български граждани. Имиграцията насочена към страната се оценява на повече от 4 хиляди души.
Това показватобработените данни от анкетното наблюдение на Националния статистическиинститут (НСИ)през периода 1 юни – 31 декември 2008 г. Отначалото на юни м.г.институтът провежда анкетно наблюдение всеки месец по една седмица на осем ГКПП, през които по данни на МВР преминава близо 80% от пътникопотока от и към страната.
Около 46% от емигрантите са мъже и 54% са жени. По възраст най-голям е обхватът на емигрантския поток сред 20-29 годишните – 29% и сред 30-39 годишните лица.
За близо 49% от напускащите страната за време повече от една година причината за емиграция е осигуряването на „постоянна работа“, 17% напускат страната по причина „образование“, 21% са лица, които придружават активните емигранти. Това са членове на техните семейства (съпруг/а, деца).
Най-предпочитаната дестинация за емигрантите е Германия – 16%, Испания – 12%, Италия – 10%, Великобритания, Кипър и Франция – по 7%, Австрия, Гърция , Канада – около 5 – 6%.
Имиграцията насочена към страната се оценява на повече от 4 хиляди души. Значително по-голямата част (90%) са граждани на други държави.

От завръщащите се български граждани около 70% са на възраст над 50 години

Сред чуждите граждани относителният дял на мъжете и жените е приблизително равен. Близо 40% от имигрантите от други държави са на възраст 40 – 49 години. От завръщащите се български граждани около 70% са на възраст над 50 години.
За пристигащите в страната основните причини са: „постоянна работа“ и „преселване“ – по 24%. Близък до тази стойност е и относителен дял „придружаващите лица“.
Страните, от които идват имигрантите от други държави са предимно Франция, Канада, Украйна, Германия, САЩ. Има също от Италия, Испания, Египет, Судан и Виетнам. Завръщащите се български граждани са предимно от Великобритания, Израел, Испания, САЩ и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *