Над 100 българи, учили в чужбина, желаят да работят у нас

В рамките на 2 седмици Агенцията по заетостта (АЗ) е приела над 100 автобиографии на български студенти, обучаващи се в чужбина, които търсят съдействие за намиране на работа в България.

Специално за тази цел бе създаден електронен адрес, на който учащите в чужди университети могат да получат помощ при търсенето на подходящо работно място в родината. CV-та изпращат и младежи, които вече са завършили обучението си зад граница и са се върнали в страната.

Най-много автобиографии са получени от студенти във Великобритания, следвани от тези в Германия, Холандия, Франция, Испания и Австрия. Най-голям интерес се забелязва от завършилите в сферата на икономиката, финансите и ИТ сектора, съобщават от агенцията.

Положителните резултати са вследствие на съвместна програма с Българската асоциация за инвестиции (БАИ) в няколко големи европейски града с висока концентрация на български студенти. Това са Мадрид, Париж, Лондон, Брюксел, Амстердам, Берлин и Виена.

За да не се прекъсва връзката с младежите, е създаден профил във Facebook “Работа за мен“. В него студентите ще могат да задават всякакви въпроси и предложения. В рамките на няколко дни служителите на агенцията имат ангажимента да отговарят на всички запитвания.

За да отвори интереса на българските младежи с престижно международно образование, АЗ започва срещи с най-големите работодатели в страната. Целта е да се разшири максимално кръгът от компании, с които да се поддържа тясно сътрудничество и които да предложат подходяща работа на заинтересованите студенти, завършили чужди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *