Над 130 язовира са „потенциално опасни“

Засега проблеми с язовирните стени няма и въпреки че някои от големите водоеми вече преливат, положението е под контрол. Това увериха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) във вторник.

Топлото време и обилните валежи създават най-много напрежение край морето. Най-критичните язовори са „Елешница“ във Варненска област, „Бързина“ в община Криводол, „Ясна поляна“ и язовир „Камчия“ в Бургаска област, който прелива с 50 куб./м в секунда, съобщи по Би Ти Ви ген. Кирил Войнов, шеф на „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ в ДАМТН.

Войнов обясни, че още миналата седмица агенцията е наредила на собствениците на язовири – областни управители, кметове и предприятието „Напоителни системи“, да поддържат свободен обем, който да поеме дъждовете и разтопените снегове. Доста малки язовири на територията на Хасково, Пловдив и Кърджали преливат, но има денонощни дежурства за контролирано изпускане. „Всички съоръжения в засегнатите от скорошните земетресенията области са проверени, но собствениците им трябва да монтират контролно-измервателни системи, които да дават точна и ясна представа за състоянието на водния басейн“, изтъкна генералът.

Той призна, че въпреки зачестилите проверки все още има прекалено много водоеми с „неизправности“. Броят им по Коледа е бил 131. Има кметове рецидивисти, на които повече от 20 пъти са съставяни актове за неподдържане на язовири, за които носят отговорност, посочи ген. Войнов. Глобите за такива нарушения са между 1000 до 5000 лева. Все пак нехайните управници сега са по-малко в сравнение с предни години, сочат наблюденията на ДАМТ, информира в.Сега.

Превенция

Въпреки че засега опасност за населението няма, край езеро Вая вече се вдигат превантивно пясъчни диги. Вая се намира непосредствено до основния път към южното Черноморие, а на места вследствие на интензивното топене на снега пътят бе залят. Поставени са около 1000 торби с пясък. Към момента водите в езерото са в предупредителната, не в критичната зона. Властите уверяват, че следят нивата на водите и в язовири, и в реки.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *